Izostalo izveštanje mejnstrim i onlajn medija u Srbiji o nasilju nad LGBTQ+ osobama

Foto: media-diversity.org

Beograd – Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan i više organizacija civilnog društva je ocenilo da je zabrinjavajuće što je o „policijskoj brutalnosti“ prema LGBTQ+ osobama, 14. februara u Beogradu, izostalo izveštavanje brojnih medija.

U saopštenju tog Instituta piše da „ono što je posebno zabrinjavajuće u vezi sa celim slučajem je da je pored izostanka reakcije institucija, izostalo i izveštavanje mejnstrim i onlajn medija u Srbiji“ o tome.

Izostalo je blagovremeno izveštavanje i Radio-televizije Srbije, javnog medijskog servisa koji bi trebalo da informiše u javnom interesu svih građana i građanki Srbije čija je to osnovna funkcija i obaveza“, piše u saopštenju.

Institut i organizacije potpisnice saopštenja su pozvale medije, a posebno one sa nacionalnom pokrivenošću, „da izveštavaju odgovorno i blagovremeno“, te da, kako je ukazano, ozbiljno shvate važnost javnog interesa kada je ovaj incident u pitanju.

Kako se dodaje važno je da mediji ne izveštavaju senzacionalistički i ne prenose neproverene informacije, kako bi se izbegao štetan uticaj na žrtve, njihove porodice, i na širu LGBTQ+ zajednicu i društvo.

Organizacija „Da se znasaopštila je prethodno da je policija provalila u stan u Beogradu, zbog prijave da se u njemu nalaze narkotici, ali su pretres obavljali pripadnici specijalne policije, podseća se u saopštenju.

Oni su prvo vezali i oborili na zemlju dve osobe koje su tu stanovale, a zatim im uperili oružje u glavu, nakon čega je, po uočavanju LGBTQ+ obeležja u stanu, usledila brutalnost, naveo je pravni savetnik te organizacije Bojan Lazić.

Potpisnici saopštenja su, kako je navedeno, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, “BeFem“, Beogradski centar za ljudska prava, „Da se zna!“ , Građanske inicijative, „Heartefact“, Inicijativa mladih za ljudska prava i Grupa „Izađi“.

To su i „Labris“, Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje – Potent , „Rainbow Ignite“ i „Talas TIRV“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…