Iznenađenja na izborima u Britaniji

Rezultati regionalnih i lokalnih izbora u Velikoj Britaniji koji pristižu tokom dana 6. maja doneli su mnoga iznenađenja i promene. Škotska stranka pobornik nezavisnosti SNP nije dobila jasnu većinu, što bi moglo da oslabi zahteve za nezavisnošću. Laburisti su u Škotskoj, svom uporištu, pali na treće mesto, dok su na jugu Engleske prošli bolje nego što se očekivalo.

Ova stranka, u kojoj je moguća i pobuna protiv osporavanog lidera Džeremija Korbina, s nestrpljenjem očekuje i rezultate za London, gde bi prema istraživanjima i prvim rezultatima njen kandidat mogao da postane prvi musliman na čelu nekog velikog grada na Zapadu.

Škotski SNP, poborni k nezavisnosti, pobednik je na izborima za škotski parlament, mada je izgubio apsolutnu većinu. SNP je dobio 62 od 129 mesta u parlemtnu, za šest manje nego 2011, i za devet manje nego što su predviđala istraživanja javnog mnjenja. 

Liderka SNP je ocenila ipak da je reč o "istorijskoj pobedi" budući da je ova stranka pobedila u Škotskoj treći put zaredom. Međutim, ona neće moći samostalno da formira većinsku vladu već će morati da računa na podršku manjih stranaka poput Zelenih, koji imaju 6 mesta u parlamentu, za četiri više nego ranije. 

Polovična pobeda SNP mogla bi donekle da ohladi zahteve pobornika nezavisnosti, barem ukoliko se Britanci na referendumu izjasne za ostanak u EU na referendumu zakazanom za 23. jun. 

Konzervativci su ostvarili proboj sa duplo više mesta nego 2011. ggodine, ukupno 31. Na čelu sa atipičnom kandidatkinjom Rut Dejvidson, srdačnom osobom koja je otvoreno homoseksualna, konzervativci su istisnuli laburiste u njhiovom uporištu.

Laburisti su tako izgubili 13 mesta, i dobili ukupno 24. Loš rezultat laburista mogao bi da podstakne pobunu unutar Laburističke stranke, budući da je deo članstva protiv kontraverznog lidera džeremija Korbina, i smatra da sa njim na čelu ova stranka neće biti spremna za izbore 2020. godine. 

Ekspert za izbore sa univerziteta Stratklajd (Strathclyde) Džon Kertis (John Curtice) navodi za Bi-Bi-Si da se čini da rezultati drugih izbora, regionalnih i lokalnuh, nisu tako loši za laburiste kao što u ukazivala istraživanja javnog mnjenja. 

U Velsu je na uzorku od 56 od 60 mesta Laburistička stranka dobila već 29 mesta, dok je 2011. imala 30. Evroskeptični Ukip je ušao u regionalni parlament sa šest mesta. Ukip, kako prenosi britanski Gardijan (The Guardian), generalno gledano beleži stagnaciju jer nema novih mesta u kojima beleži proboj. 

Laburisti su takođe u 80 od 124 opštine za koje su objavljeni rezultati 6. maja do podne, zadržali kontrolu u 41 opštini, a izgubili samo u jednoj, dok su konzervativci pobedili u 20 mesta. 

Pozitivna iznenađenja za Laburiste

Značajan će biti rezultat u Londonu, gde prema predviđanjima pobedu može da odnese sa 10 postotaka prednosti, Sadik Kan (Sadiq Khan), 45-godišnjak, sin pakistanskog vozača autobusa, iz Laburističke stranke. Glavni suparnik mu je 41-godišnji konzervativac, sin milijardera, Zak Goldsmit. 

Kako piše britanski Gardijan, sa ovoliko iznenađenja u izborima verovatno i Kana podilaze žmarci od pomisli na moguća iznenađenja od konačnih rezultata. Međutim, nakon trećine prebrojanih glasova, prema zvaničnom sajtu posvećenom izborima u Londonu, Kan vodi. 

Kan, poslanik iz narodne četvrti Tuting gde je odrastao u socijalnoj zgradi, tako bi zamenio ekscentričnog konzervativca Borisa Džonsona, odlazećeg gradonačelnika. 

Rezulate izbora pomno prati jedna frakcija laburista koja traži priliku da dovede u pitanje autoritet Džeremija Korbina. Deo Laburističke stranke još nije "svario" njegov izbor na čelu stranke u septembru, i smatra da o nije sposoban da ovu stranku dobro pripremi za izbornu pobedu 2020. godine. 

Laburisti su već u teškoj situaciji nakon što je nedavno nekoliko članova suspendovano zbog izjava koje su ocenjene kao antisemitske. Među njima su i jedna poslanica i  nekadašnji gradonačelnik Londona Ken Livingston, blizak Korbinu. 

Tokom oštre kampanje, u kojoj se pribegavalo i blaćenju protivnika, Konzervativna partija nije prezala od pothranjivanja debate o antisemitizmu među Laburistima, ni od optuživanja Kana, nekadašnjeg advokata za ljudska prava, da je bio u kontaktu sa islamističkim ekstremistima. 

Ove optužbe je ponovio čak i premijer Dejvid Kameron uoči izbora. Neki analitičari smatraju i da bi te optužbe mogle da imaju kontraefekat u Londonu, gradu koji se diči svojim kosmopolitizmom.

 Izvor: AFP/Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…