Izmene zakona za bolje projektno finansiranje medija

Beograd, 18. januar 2017 – Ministarstvo kulture i informisanja predložiće izmene Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi lokalne samouprave bile obavezne da raspisuju konkurse i izdvajaju više novca za projektno sufinansiranje svih, pa i manjinskih i višejezičnih lokalnih medija, izjavio je državni sekretar u tom ministarstvu Nino Brajović.

Kako prenosi Euractiv, Brajović je naveo da je manjinskim medijima prošle godine pripalo oko 305 miliona dinara iz budžeta a ostalim medijima 215 miliona ako se izuzmu budžetska izdvajanja za javne servise.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je Brajović u Beogradu rekao da će biti predložene izmene Zakona jer se u praksi dešava da određeni broj lokalnih samouprava izdvaja malo ili nimalo novca za informisanje.

Brajović je u uvodnom izlaganju na seminaru "Pravo na informisanje osoba koje pripadaju manjinama", rekao da je Srbija država koja neguje visoke standarde kada je u pitanju položaj nacionalnih manjina, koja se tim standardima "ne hvali već ih istinski neguje kao temeljne vrednosti multikulturalnog i tolerantnog društva".

On je istakao da pravo na informisanje na jezicima nacionalnih manjina, pravo na obrazovanje na svim nivoima na maternjem jeziku kao i pravo na javnu upotrebu maternjeg jezika nisu bili dovedeni u pitanje ni u najtežim vremenima kroz koje su, posebno u bliskoj prošlosti, prolazili srpski narod i država.

"Prethodne godine, a taj trend će biti nastavljen i u 2017, za medije koji informišu na jezicima nacionalnih manjina iz republičkog budžeta i budžeta AP Vojvodine izdvojeno je više sredstava nego za sve ostale medije, ne računajući budžetska izdvajanja za javne servise. Manjinskim medijima pripalo je oko 305 miliona dinara a svim ostalim medijima 215 miliona", rekao je Brajović.

On je kazao da je značajno da Radio-televizija Vojvodine proizvodi i emituje programe na 13 jezika, a da je u 2016. godini 50 od 166 opština i gradova, ne računajući teritoriju Kosova i Metohije, izdvojilo novčana sredstva za konkurse za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja na manjinskim jezicima.

Jednodnevni seminar "Pravo na informisanje osoba koje pripadaju manjinama" Ministarstvo kulture i informisanja organizovalo je u saradnji sa Evropskom komisijom u cilju ispunjenja aktivnosti iz Akcionog plana za Pregovaračko poglavlje 23, kao i Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Za učešće na seminaru pijavilo se više od 50 učesnika, predstavnika državnih organa, regulatornih i samoregulatornih tela, medijskih i novinarskih udruženja, nacionalnih saveta nacionalnih manjina i međunarodnih organizacija, piše u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…