Izmena Zakona o zaštiti drveća u Beču stupila na snagu

Foto: unsplash.com
Foto: unspalsh.com

Beograd – Beč je jedan od najzelenijih svetskih gradova.

Samo bečko „Gradsko zelenilo“ brine o više od 500.000 stabala i više od 1.000 parkova i zelenih površina.

Izmena Zakona o zaštiti drveća u Beču, koja je usvojena u januaru ove godine, nedavno je stupila na snagu a novost je da je s jedne strane povećana kompenzaciona naknada za seču stabala, ali je istovremeno olakšana i mogućnost zamenske sadnje.

Očekujemo da će povoljnije zamenske sadnje za podnosioce zahteva dovesti do toga da se u Beču posadi više drveća„, istakao je član Gradskog veća zadužen za klimatska pitanja, Jirgen Černohorski.

Izmenom Zakona Grad želi pre svega da osigura da se više drveća zaštiti i manje seče, a da zasađeno drveće bude još kvalitetnije„, objasnio je Černohorski.

Konkretno, novi tekst Zakona precizira pojam „voćke“ s ciljem da se više vrsta drveća stavi pod zaštitu, na primer, crna zova ili dud.

Takođe, zamenska stabla treba brže da postanu „klimatski efikasna„, na primer, kroz propisivanje većih zamenskih stabala sa većim krošnjama ili kroz mogućnost sadnje „XL-stabala„.

Novina je i proširenje mogućnosti za zamenske sadnje, ne samo kao do sada u radijusu od 300 metara, već ubuduće u celoj opštini o kojoj je reč.

Grad će oštrije postupati protiv nezakonitog ponašanja, na primer, kroz mogućnost propisivanja mera vraćanja u prvobitno stanje i povećanjem administrativnih kazni (do maksimalmno 70.000 evra), kao i kroz obustavu zastarevanja gonjenja i kažnjavanja.

Povećanjem kompenzacione naknade trebalo bi da bude dostupno više novca za zaštitu drveća i klime: naknada se nije povećavala od 1998. godine, stoga je povećana sa 1.090 evra na 5.000 evra i ubuduće će se usklađivati sa inflacijom, saopštila je Kancelarije Grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…