1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Izložbom obeleženo 40 godina programa poseta EU

Izložbom obeleženo 40 godina programa poseta EU

Izložba "Delimo evropske vrednosti u svetu , drago nam je da upoznamo EU" otvorena je u holu Doma Narodne skupštine Srbije, a posvećena je programu poseta Evropskoj uniji.

Program obeležava 40. godina postojanja, a potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković poručio je tim povodom da će parlamentarci posvećeno i marljivo raditi na procesu evrointegracija Srbije i modernizaciji naše zemlje.

Takođe, kako je dodao, radiće se na usvajanju standarda u svim segmentima počevši od ljudskih i manjinskih prava i ekonomije do nauke i obrazovanja. 

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport istakao je da su program pokrenuli Evropska komisija i Evropski parlament kako bi uspešnim i perspektivnim mladim ljudima širom sveta omogućili da posete institucije EU.

On je, takođe, naveo da je od 2001.  do danas u programu posete EU učestvovalo ukupno 35 osoba iz Srbije, među kojima su i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

“Izuzetno mi je drago kada vidim da su i nakon više godina od početka realizacije programa, njegovi učesnici ostali privrženi cilju i nastoje da budu aktivni učesnici u procesu evrointegracija Srbije”, naglasio je Davenport.

Savetnik ministra bez portfelja nadležnog za evropske integracije Vladimir Ateljević istakao je da su učesnici programa dali veliki doprinos da Srbija otvori prva pregovaračka poglavlja i da dinamika bude nastavljena sledeće godine.

Kako je dodao, najznačajnija vrednost ovog programa su njegovi vrednosni elementi. 

Internacionalni sekretar Dmokratske stranke Vladimir Todorić podsetio da je pre sedam godina, kada je on bio učesnik ovog programa, postojala podeljenost u društvu oko članstva Srbije u EU dok danas ne postoji nijedna partija koja je protiv evropskih integracija Srbije.

Programski direktor za Zapadni Balkan u Civil rights Defenders Goran Miletić smatra da je program  jedan od načina da se poboljšaju ljudski resursi. 

Kroz program poseta EU, od kada je osnovan 1974. godine, prošlo je više od 4.000 posetilaca iz celog sveta. 

Cilj programa je da mladim liderima ili onima koji će to tek postati u oblasti upravljanja, politike, medija, civilnog društva, profesure I drugih ključnih područja, omogući višednevnu posetu institucijama EU u Briselu.

Izvor: Tanjug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…