Izgradnja brana sve više ugrožava reke na Balkanu

Izgradnja brana sve više ugrožava reke i rečni biodiverzitet na zapadnom Balkanu koji su izuzetno očuvani i moraju se zaštititi, rečeno je 20. marta na predstavljanju istraživanja grupe nevladinih organizacija o stanju balkanskih reka.

Prema istraživanju, većina reka u regionu je, na osnovu klasifikacije EU, u klasi očuvanih ili malo izmenjenih rečnih struktura i u njima živi 151 ugrožena vrsta slatkovodnih mekušaca i 69 endemskih vrsta ribe. Balkanu, međutim, preti "cunami brana", ocenjeno je na skupu a zemljama regiona i preporučeno da, pre nego što se upuste u izgradnju novih brana, naprave "master plan" kako bi pored energetskih potreba uvažile i ekološke i bolje planirale razvoj.

Ukazano je da u EU do 2027. reke moraju da "se vrate u dobro stanje" i ocenjeno da bi bila šteta da Balkan ponovi greške počinjene u Uniji pre nekoliko decenija da bi ih onda ispravljao.

"Želimo da skrenemo pažnju na ovo ogromno bogatstvo – balkanske reke", rekao je generalni direktor nemačke nevladine organizacije Euronatur Gabriel Švaderer (Gabriel Schwaderer) na konferenciji za novinare u Beogradu.

Švaderer je rekao da je istraživanje koje su sproveli Euronatur i međunarodna nevladina organizacija Rivervoč (RiverWatch) pokazalo da područje zapadnog dela Balkana ima izuzetno očuvane reke i rečni biodiverziztet, ali da ih sve više ugrožava izgradnja brana u okviru energetskih projekata.

Opširnije o ugroženosti reka i rečnog biodiverziteta na Balkanu možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…