Izglađen spor Nemačke i EU o putarinama

Brisel, 02. decembar 2016. (AFP) – Evropska komisija je sa Nemačkom postigla sporazum o spornom planu Nemačke za promenu sistema putarina, objavljeno je 1. decembra nakon sastanka evropske komesarke za transport Violete Bulc i nemačkog ministra transporta Aleksandera Dobrinta.

Komisija je krajem septembra odlučila da pokrene postupak protiv Nemačke pred evropskim pravosuđem smatrajući da predloženim sistemom naplate putarina Nemačka diskriminiše državljane drugih zemalja EU.

Bulcova i Dobrint su se sastali tokom sastanka ministara transporta EU. 

"Srećna sam da smo Dobrint i ja nakon nekoliko godina diskusija pronašli rešenje kojim se garantuje da će nemački putevi ostati lako dostupni za sve građane EU", navela je Bulc u saopštenju. 

"Nemačka se raduje zbog cilja koji je postavila Evropska komisija da uspostavi jedinstveni pravni okvir za naplatu korišćenja puteva", objasnio je Dobrint.

Putarine nisu neuobičajena tema za Evropsku komisiju, koja je 2012. od sedam članica EU zatražila da izmene odnos nedeljne i godišnje vinjete za korišćenje puteva, a razlog je bio isti kao i u sadašnjem slučaju Nemačke – diskriminacija stranih vozača, koja je po propisima EU zabranjena.

Plan nemačke vlade bio je da se za putničke automobile uvede godišnja vinjeta za državne puteve i autoputeve, dok vozači koji žive u Nemačkoj ne bi imali dodatne troškove jer bi im se za iznos putarine smanjila taksa na automobile koju ionako plaćaju. U početnom planu korisnici sa prebivalištem u Nemačkoj bili su tako de fakto izuzeti, a Komisija je posebno ukazivala na to da su kratkoročne vinjete, na manje od godinu dana, koje su namenjen isključivo za strance, isuviše skupe.

Ovaj plan bio je predmet spora između Brisela i Berlina. Komisija je smatrala da on predstavlja diskriminaciju jer šteti stranim vozačima. 

Komisija je zato krajem septembra odlučila da pokrene postupak protiv Nemačke pred evropskim pravosuđem, a Dobrint je tada rekao da očekuje brzo okončanje postupka da bi se situacija razjasnila, a sistem primenio. 

Prema sporazumu iz Brisela, kratkoročne vinjete, koje kupuju strani vozači, biće jeftinije nego što je inicijalno predviđeno. Pored toga, predviđeno smanjenje takse na vozila kojima bi Nemci zapravo finansirali plaćanje putarine pre svega će koristiti najmanje zagađujućim vozilima. 

"Ovaj sporazum će štititi osnovno pravo evropskih građana da ne trpe diskriminaciju zasnovanu na državljanstvu i garantovaće pravično finansiranje infrastrukture, olakšavajući prelazak ka transportu sa smanjenim emisijama ugljen-dioksida", ističe se u saopštenju Komisije. 

Novi sistem putarina u Nemačkoj biće uveden tokom mandata naredne vlade, naveo je Dobrint, što znači da tu izmenu treba očekivati nakon parlamentarnih izbora u Nemačkoj na jesen 2017. godine.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…