Izdavačka kuća Klett raspisala je konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce

Foto: pixabay.com

Beograd – Izdavačka kuća Klett raspisala je konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce od 11 do 14 godina u okviru društveno-odgovorne akcije Čitalački maraton, saopštili su iz Izdavačke kuće Klett.

Konkurs je otvoren do 1. jula 2024. godine, a pravo na učešće imaju domaći autori koji pišu za decu navedenog uzrasta.

Stručni žiri koji čine Dragana Ćećez-Iljukić, profesorka srpskog jezika i književnosti, Petar Arbutina, književni kritičar i dr Irena Plaović, asistent na Filološkom fakultetu najpre će odabrati najbolje rukopise i proslediti ih Glavnom žiriju sastavljenom od 150 nastavnika srpskog jezika koji predaju u osnovnim školama širom Srbije.

Glavni žiri imaće zadatak da izabere najbolji rukopis, koji će biti nagrađen novčanim iznosom od 500.000 dinara bruto i rangira ostale rukopise.

Pet prvoplasiranih romana biće urednički priređeni i štampani najkasnije do kraja marta 2025. godine.

Izdavačka kuća Klett pokrenula je društveno-odgovornu akciju Čitalački maraton sa ciljem da neguje ljubav prema čitanju, ali i afirmiše domaće autore da tinejdžerima ponude kvalitetnu pisanu reč, poštujući kulturu i tradiciju kroz obradu savremenih tema dopadljivih učenicima osnovnih škola.

U 2024. godini, u kojoj obeležava 20 godina kreiranja kvalitetnog obrazovanja u Srbiji, Izdavačka kuća Klett organizovaće i Čitalački karavan, koji će obići gradove širom Srbije i upoznati učenike sa piscima i pobednicima Čitalačkog maratona.

Oni će, kroz radionice i druženje sa decom u Čitalačkim klubovima, otkriti kako se razvijaju čitalačke navike, kako se postaje dečji pisac i na koji način podstaći motivaciju i znatiželju za čitanje i pisanje.

Dosad je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 2.500 Čitalačkih klubova sa blizu 25.000 učenika, kojima je na poklon podeljeno oko 50.000 primeraka prvonagrađenih romana.

Društveno-odgovornu akciju Čitalački maraton, čiji je cilj da neguje srpsku književnost za decu i mlade i motiviše učenike da čitaju, podržalo je Ministarstvo prosvete, a njen značaj prepoznala je i Privredna komora Srbije dodelivši ovoj izdavačkoj kući Nacionalnu nagradu za društveno-odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert„.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…