1. Početna
  2. Kultura
  3. Književnost
  4. Izdavačka kuća Clio gasi ediciju Multimedija?

Izdavačka kuća Clio gasi ediciju Multimedija?

novinarka

Beograd, 03. maj 2017. – Izdavačka kuća Clio saopštila je da nakon 20 godina izlaženja, razmišlja o gašenju edicije Multimedija, jedine koja u Srbiji i regionu sistematski objavljuje naslove vezane za teoriju medija i medijsku politiku.

Najava je usledila nakon što se izdavač suočio sa opštim padom interesa za edukaciju novinara, "odnosno uslovima u kojima stručni i odgovorni novinari više nisu potrebni".

Clio takođe navodi da je suočen sa "iznenađenjima" u pokušaju da, povodom 20. godišnjice, u 10 gradova u Srbiji organizuje tribine na više tema vezanih za medije i novinarstvo. Suorganizatori ranije dogovorenih tribina po gradovima Srbije se kolebaju, rokovi za njihovo održavanje pomeraju, a ima nagoveštaja da bi pojedine mogle da budu otkazane.

"Prvu knjigu 'Moć medija', francuskog teoretičara medija Fransisa Bala pripremali smo upravo u jeku protesta 1996. godine. Tada smo mislili da je ulica kao najdemokratskiji medij kod nas otišao u penziju, a da će najveću podršku demokratiji i gradjanskim slobodama u Srbiji doneti bolje obrazovanje, posebno medijsko", rekao je Beti direktor Clia Zoran Hamović.

"Ni slutili nismo da ćemo Gospodare medija, italijanskog mediologa Marčela Foa pripremati u istim uslovima. Posle dvadeset godina istorija se ponavlja. Struktura i zahtevi demonstranata su isti i mogu se sažeti u jednu rečenicu: Prestanite da uzurpirate medije i manipulišete građanstvom", dodao je on.

"Mediji sa fantomkama postali moćno oružje u transformaciji građanske u podaničku Srbiju. Stoga je neophodno upoznavanje novih načina uspostavljanja stručne kontrole nad medijskom produkcijom posebno informativnim programom. Edicija Multimedija je bila i ostala podloga građanskoj, intelektualnoj eliti i medijskim udruženjima", rekao je Hamović.

On je pozvao novinarska udruženja i druge organizacije i pojedince koji se bave slobodom medija da "misle na duži rok" sa ciljem da se "demistifikuje svaki oblik zloupotrebe i medijske manipulacije i organizovano oslobađaju straha odgovorni i profesionalni akteri i stvara upućena javnost".

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…