Izborom novih rukovodilaca završen Samit OEBS-a

OEBS

Beč, 04. decembar 2020. – Izborom rukovodioca institucija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), uz brojne ustupke, završen je dvodnevni ministarski Samit.

Svih 57 članica glasalo je za predlog predsedavajućeg OEBS-u Albanije, prema kojem je budući generalni sekretar ove organizacije nemačka diplomatkinja Helge Šmit.

Šmit je do skoro upravljala Generalnim sekretarom spoljne službe EU i time je zauzimala važnu ulogu u diplomatiji Unije.

Nekadašnji italijanski poslanik Mateo Mekači preuzeće dužnost direktora Kancelarije za demokratsek institucije i ljudska prava (ODIHR).

Doskorašnji državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Portugala Tereza Ribiero izabrana je za novog izaslanika za slobodu medija.

Kazahstanski diplomata Kairat Abdrahmanov je postavljen za novog visokog komesara OEBS za nacionalne manjine.

Ove četiri visoke funkcije u OEBS-u bile su neupražnjene od početka leta, jer nije bilo moguće naći konsenzus o novom izboru, odnosno produženju mandata dotadašnjih rukovodioca.

Albanija je, na kraju predsedavanja OEBS-u uspela da izbori konsenzus za odluku.

S tim u vezi je Albanija morala da uzme u obzir struktni zahtev Rusije da među četiri rukovodećih kadrova OEBS bude i jedan predstavnik Zajednice nezavisnih država.

Na kraju Samita mađarski šef diplomatije Peter Sijarto izazvao je pažnju javnosti što je priznao da je dogovor postignut i nakon što je njegova zemlja dobila „velikodušnu ponudu“.

On je to rekao u vezi činjenice da od Mađarske predložena kandidatkinja za mesto visokog komesara za nacionalne manjine nije izabrana za tu funkciju, ali da će biti budući specijalni izaslanik za žene, mir i bezbednost.

Inače po prvi put u istoriji OEBS, usled pandemije, Samit ministara održan je virtuelno.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…