Izbori u Srbiji se svode na samozadovljstvo elita

CRTA

Beograd, 18. decembar 2020. – Srbija, kao društvo, nije preskočila lestvicu da ima poštene i slobodne izbore, dok posle junskih parlametarnih izbora demokratskih i nezavisnih institucija više nema, ocenjeno je u uvodnom delu onlajn skupa organizacije CRTA „Izbori su iza ugla, šta da se radi?“.

Direktorka nevladine organizacija CRTA Vukosava Crnjanski ocenila je da se izbori u Srbiji svode na samozadovoljstvo elita koje imaju bolju klijentelističku šemu, na šta se ne može pristati.

Kao društvo nismo preskočili lestvicu slobodnih i poštenih izbora, koje moramo vratiti javnosti, rekla je Crnjanski i napomenula da je i sada kasno za popravljanje izbornih uslova uoči izbora koji zemlju očekuju za 18 meseci.

Crnjanski je podsetila da je CRTA posle svojih sedam posmatračkih misija na izborima izradila pravilnike, preporuke, amandmane na zakone.

Uspeli smo da izradimo jedinstveni izborni zakon koji će u narednom periodu predstaviti javnosti, najavila je ona i dodala da su se akteri i nadležni kojima su se ranije obraćali oglušili na preporuke CRTA o unapređenju izbornih uslova.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…