Izbori u Srbiji: Kako su mediji izveštavali? (4)

mediji

U Narodnoj skupštini Republike Srbije 06.11.2014. održana je sednica Odbora za kulturu i informisanje. Predstavnicima Biroa za društvena istraživanja – BIRODI nije bilo dozvoljeno da prisutnima podele prezentaciju izveštaja o realizovanim monitorinzima izveštavanja medija tokom izbornih ciklusa 2012. i 2014.

U narednim danima Dijalog Net objavljuje izvode iz navedenih istraživanja Biroa za društvena istraživanja – BIRODI.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI), u saradnji sa slovačkom organizacijom MEMO 98 sproveo je projekat posmatranja medijskog izveštavanja tokom predizborne kampanje za drugi krug predsedničkih izbora 2012. godine u Srbiji.

Glavni cilj projekta je informisanje javnosti o ponašanju medija tokom predizborne kampanje i podsticanje diskusije o objektivnosti i kvalitetu izveštavanja.

Tokom perioda monitoringa, BIRODI i MEMO 98 koriste zajednički razvijenu metodologiju za kvantitativnu i kvalitativnu analizu medijskog izveštavanja, uz periodično predstavljanje javnosti glavnih nalaza posmatranja.

Izveštaj Predsednički izbori 2012. – II krug

– Glavni nalazi –

Posmatrani mediji nastavljaju sa informativnim izveštavanjem kao i u predizbornom periodu pre parlamentarnih, predsedničkih i lokalnih izbora održaanih 6. maja 2012. godine i svojoj publici pružaju različita gledišta učesnika. Iako je u ovom periodu uočena tendencija rasta negativnih informacija, izveštavanje i elektronskih i štampanih medija ostaje dominantno pozitivno. Mediji su više pažnje posvetili aktivnostima regulatornih tela (RIK, RRA i Agencija za borbu protiv korupcije), ali se većina njih nije u značajnijoj meri posvetila svojoj kritičkoj ulozi, odnosno i dalje ih karakteriše manjak analitičkog i kritičkog izveštavanja.

Izveštavanje medija do 20. maja je promenilo svoj fokus, odnosno prestalo je sa tematski orijentisanim izveštavanjem koje je u većoj meri bilo prisutno u periodu pre prvog izbornog kruga. Umesto toga, većina posmatranih medija je svoju pažnju posvećivala pritužbama koalicije okupljene oko SNS na izborne neregularnosti, potencijalne koalicije za formiranje Vlade i pregovore koji su se oko njih vodili. Takođe, tema valjanosti diplome gospodina Nikolića je bilo naglašavano u nekim medijima (posebno u listu Blic).

Monitoring medija još jednom potvrđuje, ali u nešto manjem obimu, da su mediji nastavili sa niskim novinarskim standardima, uključujući primere nepotpisanih članaka ili nepoznatih izvora; ili su izveštavali pretežno iz studija bez uvođenja ostalih novinarskih stilova iI tehnika (televizije). Rezultati monitoring medija u celokupnom posmatranom periodu (u periodu od 18.03. do 17.05.2012.) dovode u pitanje integritet novinarske profesije; a u kombinaciji sa nedostatkom analitičkog i kritičkog pristupa dovode u pitanje vrednost informacija koje su ponuđene publici.

Svi posmatrani mediji su za oba predsednička kandidata pružali informacije o procenama broja njihovih glasača, kao i broja glasača koalicija koje su ih podržale. Međutim, predsednički kandidat Boris Tadić i njegova koalicija “Izbor za bolji život” su češće bili pozitivno predstavljeni, a tim da su najveću naklonost iskazivale TV Vojvodina i Studio B. Tadićev oponent, Tomislav Nikolić i njegova koalicija “Pokrenimo Srbiju” su predstavljeni u informativno-pozitivnom svetlu (uz najpozitivnije predstavljanje u dnevnom listu Pravda), mada je prema njemu bilo i kritičkih tonova (većinom u listu Blic).

Republička radiodifuzna agencija (RRA) kao telo zaduženo za nadgledanje ponašanja medija u odnosnu na zakonsku regulativu je samo 10. maja iznela svoje formalno mišljenje o najgledanijoj emisiji na TV Prva emitovanoj 27. aprila, koja je kao ekskluzivnog gosta imala Borisa Tadića. U odluci RRA se navodi da nisu uočena kršenja uputstva o ponašanju medija u predizbornoj kampanji u smislu dužine trajanja emisije i promene njenog naslova. U isto vreme, RRA poziva sve emitere da obezbede ujednačeno izveštavanje o predizbornim aktivnostima kandidata. Ova TV stanica je reagovala tako što je emitovala talk-show emisije sa oba predsednička kandidata, Nikolićem 11. i 13. maja (repriza), i Tadićem 12. i 17. (repriza) maja.

Gostovanje predsedničkih kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića u zabavnim emisijama u periodu 07.05. – 20.05.2012

Republička radiodifuzna agencija (RRA) je 10.05. (skoro dve nedelje od prikazivanja emisije) objavila svoj stav u odnosu na gostovanje predsedničkog kandidata Borisa Tadića u emisiji „Informativno veče sa Ivanom Ivanovićem“ od 27.04.2012. „Savet je analizirao i emisiju televizije „Prva“ koja je u svoju programsku šemu uvrstila emisiju „Informativno veče sa Ivanom Ivanovićem“. Kada je o ovoj emisiji reč Savet je konstatovao da je u odnosu na standardni program emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ ista imala promenjen naziv, promenjen termin i promenjenu špicu tako da sa radilo o specijalu, a ne redovnoj emisiji. Savet će nakon detaljnih analiza i izveštaja službe dati svoju konačnu ocenu“, navedeno je u saopštenju RRA.

Ovakav stav je rezultirao nastavkom gostovanja predsedničkih kandidata u zabavnim emisijama, prema istom „modelu“, pa je tako predsednički kandidat Tomislav Nikolić gostovao u emisiji „Informativno veče sa Ivanom Ivanovićem“ 11.05.2012, dok je 12.05.2012. predsednički kandidat Boris Tadić gostovao u emisiji „Informativno veče sa ženama“ (u redovnom programu, emisija se zove „Žene“).

Citirano saopštenje RRA ne pokazuje jasan stav da li je analizirana emisija prekršila preporuke RRA ili nije, čime su mediji ohrabreni da nastave sa praksom „zaobilaženja“ preporuka RRA u kojima se jasno navodi da gostovanje kandidata u zabavnim emisijama tokom trajanja kampanje nije dozvoljeno.

Na osnovu navedenih podataka, zaključuje se da se u konkretnim slučajevima gostovanja predsedničkih kandidata radilo o gostovanjima u zabavnim emisijama, koje su, za te prilike, neznatno izmenile naziv, termin i špicu emisija, ali je ostao potpuno isti, prepoznatljiv koncept zabavnih emisija. Repriziranjem zabavne emisije u kojoj je gostovao predsednički kandidat Boris Tadić 17.05, neposredno pred početak izborne tišine, ovaj predsednički kandidat je favorizovan u odnosu na drugog (repriza zabavne emisije sa predsedničkim kandidatom Tomislavom Nikolićem je prikazana 13.05).

Iz ovoga proizilazi da je Opšte obavezujuće uputstvo emiterima koje je izdato od strane RRA, više puta suštinski prekršeno, kao i da se RRA nije na adekvatan način postavila u razmatranju ovih konkretnih slučajeva, fokusirajući se na formu, a ne suštinu emisija, sa nejasnim i zakasnelim stavom koji je ohrabrio nastavak uspostavljene prakse.

Na sajtu mediamonitor.rs možete pogledati/preuzeti Izveštaj Predsednički izbori 2012. – II krug

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…