Izbori u Srbiji: Kako su mediji izveštavali? (1)

mediji

U Narodnoj skupštini Republike Srbije 06.11.2014. održana je sednica Odbora za kulturu i informisanje. Predstavnicima Biroa za društvena istraživanja – BIRODI nije bilo dozvoljeno da prisutnima podele prezentaciju izveštaja o realizovanim monitorinzima izveštavanja medija tokom izbornih ciklusa 2012. i 2014.

U narednih nekoliko dana Dijalog Net će objaviti izvode iz navedenih istraživanja Biroa za društvena istraživanja – BIRODI.

Biro za društvena istraživanja – BIRODI, u saradnji sa slovačkom organizacijom MEMO 98 sproveo je projekat posmatranja medijskog izveštavanja tokom predizborne kampanje 2012. godine.

Tokom sedam nedelja monitoringa, BIRODI i MEMO 98 koristili su, zajednički razvijenu, metodologiju za kvantitativnu i kvalitativnu analizu medijskog izveštavanja, uz periodično predstavljanje javnosti glavnih nalaza posmatranja.

Kriterijum za izbor medija koji su obuhvaćeni monitoringom je potencijalni uticaj koji imaju na birače. Takođe, pri izboru medija kao dodatni kriterijumi uzeti su i vlasnička struktura (privatni mediji/javni medijski servisi), geografska pokrivenost (mediji sa nacionalnom pokrivenošću, lokalni i pokrajinski mediji).

Uzorkom je obuhvaćeno šest televizija (RTS, B92, Pink, Prva, Studio B i TV Vojvodina), pet dnevnih novina (Politika, Blic, Večernje Novosti, Danas i Pravda), četiri informativna internet portala: B92, Pres, Kurir i Mondo.

Predmet monitoringa su: glavne informativne vesti (TV), članci u kojima se pojavljuju akteri na izborima i/ili tema izbori (novine i internet portali) i političke talk show emisije, specijalne emisije i specijalni predizborni programi.

Kroz analizu izveštavanja o akterima u predizbornoj kampanji, tim za monitoring je pratio prostornu zastupljenost političkih aktera u izbornom procesu u medijima, način predstavljanja aktera, teme koje su prisutne u kampanji, žanrovsku struktura medijskih sadržaja (vesti, izveštaji, reportaže i intervjui…), novinarske izvore koji se koriste (oprema medijskih objava), poštovanje etičkog kodeksa novinara Srbije u izveštavanju medija, poštovanje izbornog i medijskog zakonodavstva i ulogu javnih servisa u izbornom procesu.

Prvi izveštaj o monitoringu medija u predizbornoj kampanji za period 18.03 – 31.03.2012.

– Glavni nalazi –

U načelu, mediji prate izbore kao važan događaj i pružaju informacije o političkim akterima i njihovim programima. Međutim, u glavnim informativnim emisijama, tokom izveštajnom perioda, praćenje političkih aktera je dominantno pozitivno. Mediji su samo prenosioci informacija, te u dovoljnoj meri nije prisutno kritičko i analitičko praćenje političkih aktera, učesnika u izbornoj trci (nema analize ponuđenih programa).

Kad izveštavaju o aktivnostima nosilaca javnih funkcija koji su istovremeno i kandidati na izborima, mediji se suočavaju sa teškoćom da razlikuju praćenje njihovog rada kao zvaničnika i njihovih aktivnosti u kampanji. Uloge nosilaca javnih funkcija u izbornoj kampanji takođe nisu adekvatno i precizno regulisane postojećim propisima u Republici Srbiji.

S obzirom na nedostatak kritičkog i analitičkog praćenja političkih aktera, više prostora dobijenog na ovaj način u medijima uglavnom znači i medijsko favorizovanje nosilaca javnih funkcija tokom izborne kampanje.

U medijskom izveštavanju su prisutni nejasni izvori, nepotpisani tekstovi kao i druge pojave koji karakterišu nisku kulturu medijskog izveštavanja, što za posledicu ima smanjenje poverenja u medije i narušavanje integriteta novinarske profesije.
Od svih političkih aktera, predsednik Srbije, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova, ministar trgovine i poljoprivrede i gradonačelnik Beograda su najzastupljeniji u elektronskim medijima. Od političkih partija i lista, u najvećem broju medija najzastupljenije su liste “Izbor za bolji život – Boris Tadić” i lista “Pokreni Srbiju – Tomislav Nikolić”.

Na sajtu mediamonitor.rs možete pogledati/preuzeti Prvi izveštaj o monitoringu medija u predizbornoj kampanji za period 18.03 – 31.03.2012.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…