Izbori u Crnoj Gori obojeni sporom oko nacionalnog i verskog identiteta

glasanje

Beograd, 28. avgust 2020. – U Crnoj Gori se 30. avgusta održavaju parlamentarni izbori na kojima učestvuje šest koalicija i šest političkih partija.

Analitičari su ocenili da bi izbori mogli da budu  neizvesniji od prethodnih i da bi na njima jezičak na vagi mogle da budu manje, građanske stranke.

Predizborna kampanja je uglavnom protekla u mirnijoj atmosferi od one na prethodnim parlamentarnim izborima, u oktobru 2016. godine. Zbog pandemije i zabrane okupljanja više od 100 ljudi na otvorenom prostoru, nije bilo velikih stranačkih skupova, a kampanja je uglavnom vođena preko društvenih mreža i portala i direktnim obraćanjem biračima.

Opozicione partije se međusobne nisu napadale, a u finišu kampanje glavne poruke stizale su od najviših državnih zvaničnika i crkvenih velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve koja se prvi put aktivno uključila u predizbornu kampanju.

Vladaća Demokratska partija socijalista na izbore izlazi u koaliciji sa Liberalnom partijom, a listu pod nazivom „Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“, predvodi zamenik predsednika stranke Duško Marković.

Vodeće opozicione stranke idu u dve kolone.

U koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti.

Nosilac liste je široj javnosti do sada nepoznati profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić, a lider DF-a Andrija Mandić je poslednji na listi kako bi pokazao da koaiciju ne zanimaju funkcije već smena vlasti. Profesor Krivokapić u delu javnosti važi za bliskog Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Koalicija koju čine Demokratska Crna Gora, Demos, Partija penzionera, invalida i restitucije, Građanski pokret Nova levica i Društvo za istraživanje politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom „Mir je naša nacija“. Prvi na listi je predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

Albanske stranke nastupaju odvojeno.

Albanska koalicija, koju čine Demokratski forum, Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi, učestvovaće na izborima sa listom „Sad je vrijeme“. Listu predvodi Nik Đeljošaj.

Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori članice su albanske koalicije „Jednoglasno“, a nosilac liste je Fatmir Đeka.

Bošnjačka stranka učestvuje na izborima pod sloganom „Bošnjačka stranka – Ispravno – Rafet Husović, a prvi na listi je poslanik Ervin Ibrahimović.

U dve kolone prvi put na izbore izlaze i stranke koje zastupaju građane hrvatske nacionalnosti.

Hrvatska građanska inicijativa predala je listu „HGI. Svim srcem za Crnu Goru!“, na čijem je čelu predsednik stranke Adrijan Vuksanović.

Na izborima učestvuje i Hrvatska reformska stranka, a nosilac liste je direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić.

Prema crnogorskim zakonima, manjinske stranke prema principu pozitivne diskriminacije imaju niži cenzus za ulazak u parlament.

Crnogorsko društvo je u izbore ušlo duboko podeljeno, a dodatnoj polarizaciji doprinela je kriza oko Zakona o slobodi veroispovijesti. Životna pitanja su i ovog puta pala u senku identitetskih, iako se izbori održavaju u situaciji ozbiljne zdravstvene krize zbog korona virusa, propale turističke sezone i odložene školske godine.

Veći deo opozicije okrenut je uglavnom prosrpskim biračima iako koalicija oko Demokratske Crne Gore, koju predvodi Aleksa Bečić, pokušava da se nametne kao pomiritelj Srba i Crnogoraca, odnosno najavljuje da će raditi na suzbijanju podela i obećava evropski kvalitet života.

Koalicija oko desno orjentisanog Demokratskog fronta koju predvodi Zdravko Krivokapić najavljuje odbranu imovine Srpske pravoslavne crkve i obećava bolju budućnost građana Crne Gore.

Vladajuća DPS koju predvodi premijer Duško Marković kampanju bazira na zaštiti ugrožene države od velikosrpskog nacionalizma.

Crnogorski predsednik i predsednik DPS Milo Đukanović, koji je vrlo aktivan u kampanji, izjavio je da je opoziciona anticrnogorska koalicija sastavljena u Beogradu i da je jasno da ne žele dobro Crnoj Gori.

To valjda ne treba dokazivati… To se konačno i ne skriva. To ne skrivaju ni oni, to ne skriva ni Beograd, koji se trudi da im na sve moguće načine pomogne„, rekao je Đkanović na jednom od predizobornih skupova.

Sa druge strane, koalicija koju predvodi Krivokapić, čiji su lideri i Andrija Mandić i Milan Knežević koji su nepravosnažno osuđeni za pokušaj terorizma na po pet godina zatvora i koji nisu preterano aktivni u kampanji, počela je aktivnosti u jednom manastiru kod Pljevalja.

Ovo je trenutak za biti ili ne biti, sad ili nikad, jer nije u pitanju Zdravko Krivokapić, ni bilo koji drugi građanin Crne Gore, već naša Crkva i vera, a onaj ko se usudio da udari na svetinje, taj mora da ode u prošlost…30. Avgusta je izbor jasan – vera ili pare„, kazao je lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić.

Partije građanske orijentacije na izbore izlaze samostalno.

Listu Socijaldemokrata Crne Gore, koje dele vlast sa DPS-om, predvodi predsednik partije Ivan Brajović, a njihov slogan je „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo DOSLJEDNO“.

Socijaldemokratska partija učestvuje samostalno na izborima pod sloganom „Jaka Crna Gora“, a listu predvodi predsednica Draginja Vuksanović Stanković. Ta stranke je 18 godina bila na vlasti sa DPS-om, ali je poslednjih pet godina u opoziciji.

Koaliciju, okupljenu oko platforme „Crno na bijelo“, čine Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci. Nosilac liste je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Prvi put u Crnoj Gori u predizbornu kampanju se aktivno uključila i Srpska pravoslavna crkva.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je pozvao birače da glasaju za promene i saopštio da će prvi put glasati na izborima. Sličnu poruku je poslao i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Poslednjih dana održavane su se i litije protiv Zakona o slobodi veroispovesti kojima su prisustvovale hiljade ljudi, iako su zbog pandemije zabranjena veća okupljanja na otvorenom. Mitropolija crnogorsko primorska saopštila je da ne stoji iza tih litija.

Crnogorski premijer i zamenik predsednika Demokratske partije socijalista Duško Marković saopštio je će sve istrpeti do izbora, 30. avgusta, ali da će nakon toga sveštenici morati da se vrate u manastire, a da će one koji proklinju Crnu Goru i žele da je sahrane vratiti njihovim kućama odakle su došli.

U delu javnosti se špekuliše da bi na dan izbora obe strane mogle da proglase pobedu, a strahuje se i od mogućih incidenata. Policija je saopštila da raspolaže operativnim podacima da „pojedinci i grupe planiraju izazivanje incidenata i nemira“ 30. avgusta.

Predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore, Vladimir Bilčik, ocenio je da je od „ključne“ važnosti da izbori budu održani na bezbedan način, mirno i slobodno.

Bilčik je za portal rekao da bi ovo mogli da budu najvažniji izbori od referenduma o neavisnosti Crne Gore 2006. godine i u velikoj meri odrede njenu geopolitičku budućnost. Zato je, prema njegovim rečima, važno da budu održani bez uplitanja sa strane i da Crnogorci o sebi odlučuju sami.

Ovo su jedanaesti izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon sticanja nezavisnosti.

Osim parlamentarnih održavaju se i lokalni izbori u Kotoru, Budvi, Tivtu, Andrijevici i Gusinju, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…