Izbori pod lupom: Tri slobode za građansko pravo na izbor

izbori pod lupom

 Beograd, 18. februar 2022. – Ovu godinu, u Srbiji, će obeležiti predsednički i parlamentarni izbori, kao i Izbori za gradske skupštine u Beogradu i Boru, a za skupštine opština u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku i Sečnju.

S tim u vezi, prenosimo, u celosti,  saopštenje Platforme Tri slobode.

Bliže se novi izbori u Srbiji, a građani i građanke se polako, ali sigurno mire sa svojom ulogom nemih posmatrača procesa koji će, tradicionalno, biti ukaljan nepravilnostima i narušavanjima svih naših sloboda. Čini se kao da je to postao deo folklora – izbori postoje kao forma koja je tu kako bi se  zadovoljila, ishod je unapred poznat, pa mnogi više i nisu motivisani da učestvuju. Ukoliko ih pitate za razloge ne izlaženja na izbore, kao najčešći odgovor možete čuti: „Zato što se izbori kradu.“

Ono što mnogi ispuštaju iz vida jeste činjenica da se izbori ne kradu na dan izbora. Sam čin glasanja samo je kruna neregularnosti koje počinju istog trenutka kada se izbori i raspišu. Tako dolazimo u situaciju da građani i građanke često i nisu upoznati sa tim koje sve stranke izlaze na izbore, ko zastupa kakvu politiku, ko su predstavnici, kakve vrednosti donose, i mnogo drugih informacija koje mogu biti ključne za njihovu odluku o izlasku na izbore i podršci određenoj opciji.

Zašto ljudi nemaju informacije?

Zato što se izbori kradu pre izbora. Kako? Kradu se ugrožavanjem slobode izražavanja, kradu se okupiranjem medijskog prostora, kradu se ucenama, kradu se sprečavanjem udruživanja, kradu se sprečavanjem informisanja.

Ove godine, mi to nećemo dozvoliti.

Platforma Tri slobode obavezuje se i obećava građanima i građankama da će svakodnevno pratiti, motriti i beležiti sve neregularnosti u javnom informisanju i izbornom procesu i svoje izveštaje slati Međunarodnoj zajednici i zainteresovanoj javnosti. Takođe, jednom nedeljno, kroz redovne konferencije za medije obaveštavaćemo o svim zabeleženim nepravilnostima.

Mi posmatramo. Mi nismo odustali. I nikada nećemo. I nas je mnogo. Jer smo udruženi u borbi da donesemo našim sugrađanima i sugrađankama bolju budućnost, slobodu da sami izaberu političku opciju, slobodu da izraze svoje mišljenje i udruže se sa zajedničkim idejama i inicijativama.

Ne želimo da budemo svedoci još jednog izbornog procesa koji je nakon niza neregularnosti o kojima se nedovoljno čuje, od strane Međunarodne zajednice priznat kao fer i regularan. Znamo da nije. Hajde da zajedno to pribiležimo i dokažemo.

Opširnije o Platformi Tri slobode možete pročitati na sajtu Građanskih inicijativa.

Pozivamo vas da pratite naš rad, izveštaje i konferencije koje ćemo za vas pripremati. Podstičemo vas da se priključite, da nam se javite, podelite svoje iskustvo sa nama. Svaka sugestija je dobrodošla.

Zapamtite, ovo radimo za sve nas jer zaslužujemo bolje sutra! Zaslužujemo vlast koja će biti srećna jer ima ovakav narod. Koja će znati da čuje svoje građane i građanke, prihvati njihove argumente, otvora diskusije i pruža povratne informacije. Vlast koja će komunicirati sa nama.

A ne vlast koja će kažnjavati one koji iskoriste svoje pravo da podignu glas. Ne vlast koja je krađom izborila svoj put do vrha. Ne vlast koja nas vidi kroz profit.

Zato nas pratite, jer ćemo redovno izveštavati o svemu što je od značaja za javni interes. Nadziraćemo one koji zaslužuju kaznu i udruženo ćemo raditi na tome da sačuvamo izbore kao instituciju, ili bar pomognemo u transparentnom informisanju javnosti o svim neregularnostima koje nas se i te kako tiču!

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…