1. Početna
  2. Društvo
  3. Pravosuđe
  4. Izbor politički podobnih tužilaca urušava vladavinu prava

Izbor politički podobnih tužilaca urušava vladavinu prava

Vlada Republike Srbije

Povodom izjave ministra pravde Nikole Selakovića da se prilikom izbora novih tužilaca biraju oni koji, između ostalog, politički odgovaraju Vladi Republike Srbije, organizacije za ljudska prava ističu da su primenom političkih kriterijuma očigledno narušene i ustavnost i zakonitost procesa izbora tužilaca i zahtevaju smenu ministra pravde, kao i ponavljanje izbora tužilaca.

Dana 21. decembra 2015. godine na dnevnom redu sednice Skupštine Republike Srbije bio je izbor 55 tužilaca, među kojima i Tužioca za ratne zločine. Na sednici nije izabran novi Tužilac za ratne zločine zato što nijedan od šest kandidata nije dobio većinu glasova.

Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, Državno veće tužilaca predlaže kandidate za izbor javnih tužilaca Vladi Republike Srbije, a Vlada potom, kao ovlašćeni predlagač, predlaže konačne kandidate za izbor javnih tužilaca Narodnoj skupštini. Udruženje tužilaca Srbije je još pre sednice Skupštine iznelo kritiku na profil kandidata koje je predložila Vlada, ukazujući da su kriterijumi Vlade nejasni, te da nisu nužno predloženi oni tužioci koji su ujedno ocenjeni kao najstručniji, najosposobljeniji i najdostojniji.

Tokom sednice Skupštine, poslanici su kritikovali Vladu zbog nedostatka jasnih kriterijuma za izbor javnih tužilaca, ukazujući na mogućnost nezakonitog političkog uticaja.

Ministar pravde Nikola Selaković je na ove kritike reagovao eksplicitnim priznanjem da se Vlada zaista rukovodila i nedozvoljenim političkim kriterijumima prilikom izbora tužilaca: “Nisam politički mazohista da biram one koji potpuno ne odgovaraju politički Vladi. Ali, pre svega, kriterijum je stručnost za obavljanje tužilačkog posla.”

Ovakvim postupanjem, ministar pravde Republike Srbije je prekršio ustavne garancije samostalnosti javnog tužilaštva, kao i zakonske garancije o nezavisnosti u radu.

Na ugrožavanje samostalnosti i nezavisnosti tužilaštva u procesu izbora tužilaca ukazala je Evropska komisija u izveštaju o napretku za 2015. godinu: „Ima prostora za vršenje političkog uticaja prilikom izbora i imenovanja sudija i tužilaca.“ Komisija je ujedno posebno ukazala na pritisak prema Tužilaštvu za ratne zločine: „Politički pritisak kojim se podriva rad Tužilaštva za ratne zločine (TRZ) je razlog za zabrinutost.“ Samo zbog političkih napada na TRZ tokom 2015. godine, reagovali su Komesar za ljudska prava Saveta Evrope, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, ali i domaća stručna javnost.

Primena neustavnih i protvizakonitih političkih kriterijuma prilikom izbora kandidata za tužioce od strane Vlade, odnosno ministra pravde, ukazuju da je proces izbora tužilaca teško diskreditovan. Zbog toga organizacije za ljudska prava zahtevaju njegovu smenu, kao i ponavljanje postupka izbora javnih tužilaca u skladu sa ustavnim i zakonskim principima.

Izvor: Fond za humanitarno pravo

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…