Izbeglice u EU: solidarnost i pretnje

Milion izbeglica nije preveliki zalogaj za EU ukoliko su članice solidarne, ukazao je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, navodeći u prilog podatak da u EU živi 500 miliona osoba, što znači da bi se priliv migranata povećao za 2 na 1.000 stanovnika. Ideja solidarnosti je predmet svađe u EU. Konkretno, Austrija preti oduzimanjem fondova Mađarskoj zbog nedostatka solidarnosti, dok iz Mađarske poručuju da u Beču mešaju "solidarnost i glupost".

"Austrijski kancelar (Verner Fajman) ne vidi razliku između solidarnosti i gluposti", ocenio je mađarski šef diplomatije Peter Sijarto (Szijjarto) za nacionalnu novinsku agenciju MTI. 

Sijarto navodi da "se solidarnost sastoji u tome da se pomogne ljudima u opasnosti da žive blizu domova, i da se vrate u domovinu nakon okončanja sukoba. Glupost je pustiti stotine hiljada ljudi, čak milione, da dođu u Evropu, bez kontrole, iako je sada svima jasno, i Evropljanima i migrantima, da neće dobiti šta su želeli", naveo je Sijarto. 
 

Mađarski šef diplomatije, član konzervativne vlade Viktora Orbana, zamera Fajmanu i "laži na račun Mađarske", optužujući ga da ucenama pokušava da omogući dolazak većeg broja migranata u Evropu i da ih raspodeli po sistemu obaveznih kvota. 

Prema planu EU za raspodelu 160.000 migranara, Slovačka i Mađarska bi trebalo da prime skoro 2.300 osoba, ali se plan odvija uz probleme i sporo napreduje. 
Pored Fajmana, pretnje onima koji ne žele da preuzmu svoj deo tereta uputio je i predsednik Evropskog parlamenta, koncentrišući se na slučaj Poljske, koja je kao i Mađarska neto korisnik evropskog budžeta. 

Prema podacima danskog informativnog centra o EU, Poljska i Mađarska su najveći neto korisnici evropskog budžeta. Konkretno, Poljska je 2013. dobila 13,23 miliojarde evra više nego što je doprinela budžetu, a taj iznos jednak je 3,29% bruto domaćeg prihoda dok je Mađarska "u plusu" za 4,65 milijardi, odnosno 5,33% nacionalnog prihoda.

Šulc: Razumem strah, ali on nije opravdanje

Govoreći za poljski dnevnik Žečpospolita, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izrazio je razumevanje za strah u nekim zemljama, kao u Višegradskoj grupi, da će im stići suviše veliki broj izbeglica koje neće biti u stanju da integrišu, ali se nije složio s tim bojaznima. 

"Živimo u 21. veku i nećemo rešiti globalni problem, a migracija jeste svetski problem, preko nacionalnih predrasuda", rekao je Šulc.

Šulc je takođe ukazao da bi zemlje koje ne prihvate obaveze mogle posledice da osete na svom računu. Prema njegovoj oceni, prilikom revizije evropskog budžeta naredne godine zemlje koje prihvate veći broj izbeglica će nastojati da dobiju više sredstava za rešavanje izbegličke krize, isto kao što je Poljska već najavila da će pokušati da dobije veće dotacije za svoje poljoprivrednike.

"Kada je Poljskoj bio potreban novac za razvoj dobila ga je u velikim količinama. Kada su istočni članovi EU, medju njima i Poljska, osećali da ih ugrožava pristup Rusije u Ukrajini jednoglasno smo uveli Moskvi ekonomske sankcije. Poljska je dobila puno dokaza da je EU sa njom solidarna", rekao je Šulc.

Stav Šulca je da prihvatanje milion izbeglica ne bi bilo problem za Evropsku uniju ukoliko postoji solidarnost medju članicama.

"Sve zemje su dužne da učestvuju u rešavanju te krize, pa tako i Poljska. Cela EU ima preko 500 miliona stanovnika. Prihvatanje jednog miliona izbeglica za celu Uniju ne predstavlja problem. Problem će nastati kada neke države odbiju da budu solidarne i izbeglice dodju u svega nekoliko država. Zato neprestano apelujem da sve zemlje daju doprinos rešavanju te krize", kazao je on.

Priliv milion izbeglica u EU bi, ukoliko se pravilno raspodele, značio dolazak dve osobe na 1.000 stanovnika, što je otprilike isti broj kao godišnja neto stopa migracija u EU. Međutim, ukoliko bi od toga 800.000 došlo, stopa u toj zemlji bila bi oko 1 na 100 stanovnika.

Izvor: AFP, Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…