Izbeglice i migranti najčešće izopšteni iz sistema zaštite ljudskih prava

migranti

Beograd, 10. decembar 2020. – Koalicija za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja je, na Međunarodni dan ljudskih prava, upozorila da su izbeglice i migranti jedna od grupa koja je u praksi najčešće izopštena iz sistema zaštite ljudskih prava, dok im je pristup pravdi i različitim mehanizmima zaštite u velikom broju slučajeva nedostupan.

Uprkos činjenici da je Srbija humano postupala prema izbeglicama i migrantima od početka migrantske krize, Srbija je, jedna od evropskih zemalja u kojoj je u poslednjih godinu dana primetan nagli porast ksenofobičnog sentimenta čiji su glavni zagovarači i podstrekači ekstremno nacionalističke formalne i neformalne grupe, pokreti i organizacije poput Narodnih patrola i Levijatana, navela je Koalicija.

Članice Koalicije upozoravaju da tolerisanjem nedopustivog ponašanja desničarskih organizacija, nadležni državni organi rizikuju stvaranje sve većih podela u društvu koja uništavaju demokratske vrednosti, kao što su poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava.

Posledica nereagovanja nadležnih je i pojačani iracionalni strah od izbeglica među lokalnim stanovništvom, porast zločina iz mržnje prema pripadnicima te društvene grupe, ali i degradiranje sistema vrednosti u kojem se različitost percipira kao bogatstvo, a poštovanje ljudskih prava smatra osnovnim postulatom demokratskog društva, samtra Koalicija.

Koaliciju za zaštitu dece izbeglica i migranata od zlostavljanja i zanemarivanja čine organizacije Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Centar za kriznu politiku i reagovanje, Danish Refugee Council, Indigo, Mreža psihosocijalnih inovacija i Humanitarni centar za integraciju i toleranciju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…