Izabrane pesme Saše Jelenkovića u izdanju Arhipelaga

Saša Jelenković

Beograd, 20. marta 2020. – Knjiga izabranih pesama Saše Jelenkovića objavljena je u izdanju Arhipelaga i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara u ediciji Izbor.

Nastala povodom 33 godina pesničkog rada i 55 godina života Saše Jelenkovića, ova knjiga sadrži 77 pesama iz različitih faza pesnikove poezije.

I to od knjiga Neprijatna geometrija (1992) i Ono što ostaje (1993), preko Heruvimskih tajni (1994), Kraljevskih objašnjenja (1998), Knjige o srcu (2002) i trilogije o Elpenorima (Elpenorova pisma, 2003, Elpenorovo buđenje, 2004, i Elpenori, 2006), do knjiga Gola molitva (2013), Pedeset (2014), Sećanja počinju posle smrti (2017) i Gibraltar (2018).

Izabrane pesme Saše Jelenkovića objavljene su u izboru i sa odličnim pogovorom književne kritičarke i pesnikinje Katarine Pantović.

Jednostavni naslov ovog izbora – izabrane pesme – predstavlja neskriveni omaž velikim srpskim pesnicima modernizma poput Ivana V. Lalića, Borislava Radovića i Jovana Hristića.

Analizirajući Jelenkovićevu poeziju, Katarina Pantović naglašava da je ovo reprezentativan izbor iz poezije jednog od vodećih savremenih pesnika.

Ova knjiga, sastavljena iz dvanaest ciklusa, može se (i treba) čitati kao jedna celovita zbirka. Ona je autentičan prikaz i pregled autorovog dosadašnjeg pesničkog razvoja koji je „trpeo“ određena poetička meandriranja, ali u biti ostajao prepoznatljiv i monolitan u odnosu prema svetu“, kaže Pantović.

Kritičarka ukazuje na osnovna obeležja ove osobene poetike:

Često se stiče utisak (naročito u zbirkama Elpenori i Sećanja počinju posle smrti) da lirski subjekt samom sebi piše iz smrti u život i obratno. Кao da time pesnik ukazuje i na svojevrsnu nemogućnost i neautentičnost sećanja u realnom životu. U svetu svakodnevnih krhotina i tragova o bivšim postojanjima, programiranje sećanja pojavljuje se kao jedan od najtragičnijih oblika dehumanizacije. Ovime se stvara svojevrsna životna dijalektika u kojoj se subjekt neprekidno gubi, traži i pronalazi, potvrđuje sebe i samoporiče se, što uspostavlja trajnu nesigurnost i neizvesnost kao osnovni princip postojanja. Jedna stvar je, doduše, sasvim izvesna: „što je zapisano, zapisano je““.

Saša Jelenković je objavio dvanaest pesničkih knjiga. Za poeziju je dobio veći broj književnih nagrada, među kojima se nalaze i „Matićev šal“, „Milan Rakić“, „Vasko Popa“ i „Disova nagrada“ za celokupno pesničko delo. Poezija mu je prevođena na više jezika. Jelenković živi u Zaječaru.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…