Ivošević: Predizborni novčani podsticaji građanima imaju koruptivni karakter

Zoran Ivošević
Foto: facebook.com/PressCentarUNS

Beograd – Bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji Zoran Ivošević je ocenio da predizborni novčani podsticaji građanima nisu predviđeni zakonom, zbog čega njihova „odomaćena primena ima koruptivni karakter“.

Ivošević je ovakvu ocenu naveo u autorskom tekstu za list Danas.

Zato bi poreklo tako namenjenog novca trebalo da ispita Agencija za borbu protiv korupcije, a što to njoj već dugo ne smeta, svedoči da stanje u državi nije onakvo kakvo bi po Ustavu moralo biti„, naveo je Ivošević.

On je ocenio da vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), time što predsednik Srbije Aleksandar Vučić, aktuelni nosilac izbornih lista te stranke najavljuje da će pre izbora studentima biti uplaćeno 1.000 dinara, srednjoškolcima i korisnicima socijalne pomoći po 10.000, a penzionerima 20.000 dinara, vrši „predizborno podmićivanje“.

Ivošević je naglasio da predsednik Srbije, po Ustavu, u izbornim kampanjama ne može da učestvuje ni na koji način, jer je definisano da izražava državno jedinstvo koje „mora biti ne samo teritorijalno, nego i nacionalno i političko„.

Zato je njegova funkcija nadregionalna i nadnacionalna i nadstranačka„, dodao je Ivošević.

On je naveo i da predsednik predstavlja Srbiju kao državu, i da mora biti njeno oličenje i njen simbol.

A simbolu države ne priliči da zastupa interese pojedinih političkih stranaka, kao ni da u svojstvu nosioca izborne liste najavljuje novčane isplate iz sumnjivih izvora„, napisao je Ivošević.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…