Ivana Radović – Heroina u borbi protiv trgovine ljudima

Ivana Radović

Vašington, 29. jun 2018. –  Ivana Radović iz nevladine organizacije ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima iz Beograda, dobitnica je ovogodišnje nagrade TIP Hero koju američki Stejt department svake godine.

Prilikom objavljivanja Izveštaja o trgovini ljudima, nagrada se dodeljuje odabranim pojedincima iz celog sveta kao priznanje za njihov ukupni rad na suzbijanju trgovine ljudima.

Ivana Radović nagrađena je za svoj rad u Astri, za zagovaranje unapređenja položaja žrtava trgovine ljudima i za svoj jedinstveni doprinos u jačanju odgovora Srbije na problem trgovine ljudima kroz izgradnju kapaciteta relevantnih institucija i organizacija, rečeno je na svečanosti u Vašingtonu.

Ovogodišnjim herojima i heroinama u borbi protiv trgovine ljudima, nagradu su na svečanoj ceremonji u Stejt departmentu uručili državni sekretar SAD Majk Pompeo i savetnica predsednika SAD Ivanka Tramp.

Trgovina ljudima nije priča o jadnim i naivnim žrtvama i zlim trgovcima, već o našem globalnom društvu koje ovakav vid eksploatacije čini mogućim. Bez ozbiljnih društvenih promena nema ni stvarne borbe protiv trgovine ljudima“, kazala je Ivana Radović na svečanosti.

Ivana Radović ove godine predstavlja Evropu i prva je osoba iz Srbije koja je ikada dobila nagradu TIP Hero – Heroj/Heroina u borbi protiv trgovine ljudima.

Američki Stejt department svake godine objavljuje TIP izveštaj, u kojem, između ostalog, daje ocenu napora svih država u svetu u suzbijanju trgovine ljudima.

U odnosu na to u kojoj meri ispunjavaju minimum standarda u borbi protiv trgovine ljudima – u oblasti prevencije, zaštite žrtava i krivičnog gonjenja trgovaca ljudima – države se klasifikuju u tri kategorije.

Nakon dve godine na takozvanoj „listi za posmatranje“, Srbija se ove godine vratila u Grupu 2, odnosno u grupu zemalja koje još uvek ne ispunjavaju minimum standarda u suzbijanju trgovine ljudima, ali čine značajne korake u tom pravcu.

Uz priznanje za napredak ostvaren u poslednjih godinu dana, preporuke za Srbiju uključuju intenziviranje istraga, krivičnog gonjenja i osuđujućih presuda za trgovce ljudima, uz izricanje strogih zatvorskih kazni, formalizovanje postupaka za identifikaciju žrtava, formalizovanje saradnje sa specijalizovanim NVO koje pružaju pomoć žrtvama i njihovo sprovođenje u praksi.

Preporuke se odnose i na poboljšanje položaja žrtava u sudskom postupku, obuku tužilaca i sudija, puno sprovođenje smernica o nekažnjavanju žrtava trgovine ljudima, obezbeđivanje obuke i ostalih resursa za radnu i tržišnu inspekciju kako bi se istražili i sprečili slučajevi prevarnog vrbovanja, prenosi Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…