Ivan Zlatić za KRIK: Privatizacija u Srbiji je slavina za prljav novac

Nakon deset godina rada u Savetu za borbu protiv korupcije, Ivan Zlatić napustio je ovu instituciju jer smatra da ona više ne ispunjava svoju ulogu. Zlatić je bio prijatelj i glavni saradnik pokojne Verice Barać koja je Savet uzdigla u poštovano državno antikorupcijsko telo. Istražili su više slučajeva zloupotreba u privatizaciji i našli se na udaru biznismena koji su učestvovali u tim radnjama.

Nakon Veričine smrti 2012. godine, kaže Zlatić, Savet se utišao i skrenuo s takvog puta. Zlatić danas radi u nevladinom sektoru i zalaže se za prava radnika. U intervjuu za Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK govori o krađama u privatizacijama, borbi koju je vodio zajedno sa Vericom Barać, odnosu vlada Srbije prema Savetu, pritiscima koje su trpeli i nesposobnosti vlasti.  

Da bi se razumela privatizacija bitno je znati ovo – država može sve. Šta god hoće. Može da uzme i da da šta god joj padne na pamet. Naročito ako ima zgodan okvir za to kao u slučaju privatizacije.
 
Zlatić tvrdi da je proces privatizacije od početka koncipiran kao prevara.
 
Novac je iznet iz zemlje za vreme vladavine Slobodana Miloševića i trebalo ga je vratiti u legalne tokove, a privatizacija se ispostavila kao najbolji način da se to uradi. Oni koji su prethodno ispraznili društvena preduzeća morali su da nađu način da postanu i formalni vlasnici tih firmi. Privatizacija je rađena sa ciljem da to omogući.
 
 Prodaja preduzeća počela je 2001. godine, iako, kako kaže, nije postojao nijedan pravni propis koji bi sprečio da kompanije kupuju kriminalci i biznismeni s namerom da operu novac. U tadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori nije postojala nikakva provera porekla kapitala. 
Razgovor Ivana Zlatića sa novinarkom Jelenom Vasić, u celosti, možete pročitati na sajtu Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK)
Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…