Italijanski novinari oslobođeni krivice

Vatikanski sud doneo je oslobađajuću presudu za dvojicu italijanskih novinara optuženih da su objavili dokuimente o korupciji u Vatikanu u aferi VatiLeaks, zaključivši da Sveta Stolica nad njima nije imala jurisdikciju. Drugo dvoje optuženih, italijanska stručnjakinja za odnose s javnošću Francesca Chaouqui i španki sveštenik Angel Lucio Vallejo Balda, proglašeni su krivima. 

Vallejo je dobio 18-mesečnu kaznu, a Chaouqui je dobila 10 meseci uslovno. Peti optuženik, Baldin savetnik Nicola Maio, oslobođen je krivice. 

Dvojica novinara, Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi, objavili su prošle godine knjigu koja oslikava Vatikan kao mesto puno zavisti, intriga, korupcije i frakcijskih borbi i govori o pokušajima da se omete papa Franjo u nastojanjima da uvede finansijsku transparentnost u vatikansko poslovanje.

Chaouqui, Balda i Maio bili su optuženi za dostavu dokumenata Nuzziju i Fittipaldiju.

Vatikansko tužilaštvo zatražilo je u završnoj reči tri godine i devet meseci za Chaouqui, tri godine i mesec dana za Baldu i 21 mesec za njegovog saradnika. Za Nuzzija su tražili godinu dana uslovno, ali i oslobađajuću presudu Fittipaldiju zbog nedostatka dokaza. Obojicu novinara tužilaštvo  smatra "moralnim saučesnicima" krivičnog dela otkrivanja vatikanskih državnih tajni.

Chaouqui, koja se porodila pre tri nedelje, u svojoj završnoj reči pre izricanja presude briznula je u plač. Rekla je da ne želi da joj dete prve godine života provede u zatvoru.

Chaouqui i Balda većinu su vremena suđenja proveli razmenjujući uvrede. On tvrdi da je ona manipulativna i ambiciozna karijeristkinja koja ga je prvo "začarala" i iskoristila, a zatim se okrenula protiv njega kad nije dobila obećanu poziciju u Vatikanu.

Chaouqui tvrdi da je Balda lažljivac i da mu nikada nije bila ljubavnica, ali tužilaštvo smatra da je ona bila "glava" cele zavere kojom su otkrivene vatikanske državne tajne. Afera je nazvana Vatileaks II. pošto je takav naziv pre dobila afera s objavom privatnih dokumenata pape Benedikta XVI. koje je medijima uručio njegov sobar.

Izvor: Hina 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…