Italijani na referendumu smanjili broj poslanika za trećinu

Rim

Rim, 22. septembar 2020. – Na referendumu o ustavnim promenama u Italiji, građani su se izjašnjavali o smanjenju broja poslanika u parlamentu. za jednu trećinu.

Na osnovu 95% prebrojanih glasova, 69% Italijana glasalo je na ustavnom referendumu za smanjenje broja poslanika, navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Predlog koji je prošao u parlamentu, ali ne sa dvotrećinskom većinom da bi mogao da prođe bez referenduma, smanjuje broj poslanika u donjem domu sa 630 na 400 a u Senatu sa 315 na 200.

Prema listu Korijere dela Sera, ubuduće će na 151.000 stanovnika biti jedan poslanik prema na 96.000 sada. Jedan senator biće na 302.000 stanovnika prema na 188.000 sada.

Izlaznost na dvodnevnom referendumu (20-21. septembar) bila je 53 odsto, uključujući one koji su glasali od kuće ili iz bolnice zbog karantina ili bolesti. Vojska volontera obučena u zaštitnu opremu išla je po kućama da osigura da Italijani koji imaju virus mogu da glasaju. Oni koji su izašli na glasačka mesta, morali su da prate stroge protokole nošenja maski i distanciranja, prenosi AP.

Iako je referendum o smanjenju broja poslanika imao podršku svih stranaka, vladajući Pokret pet zvezda je preuzeo zaslugu za tu pobedu, smatrajući da su glasači odgovorili na njegov proreformski stav protiv establišmenta.

Istovremeno su, uz jake mere predostrožnosti zbog korona virusa, održani regionalni izbori. Glasalo za guvernere u sedam italijanskih regiona: Kampanija, Markes, Ligurija, Pulja, Toskana, Dolina Aoste i Veneto. Tu se trka vodila između tradicionalnih italijanskih blokova desnog centra i levog centra.

Ekstremna desnica nije uspela da osvoji Toskanu, uporište levice, koju se nadala da će pretvoriti u trijumfalni simbol svojih nacionalnih ambicija. Levica je uspela da sačuva tri regiona – Toskanu, Pulju i Kampaniju, ali ujedinjeni front desnog centra i ekstremne desnice je osvojio Marke na jugu, preneo je AP.

Trke za gradonačelnike takođe su održane u 1.000 italijanskih gradova.

Regionalni izbori su bili planirani za proleće ali su odloženi zbog pandemije korona virusa. Italija ima drugi po veličini broj umrlih od korone u Evropi posle Velike Britanije, više od 35.700, prenosi Euroactiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…