1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Italija ponovo vodeći svetski proizvođač vina

Italija ponovo vodeći svetski proizvođač vina

Vino

Italija je pretekla Francusku po proizvodnji vina i u 2015. će sa oko 6,5 milijardi boca biti najveći svetski proizvođač. Proizvodnja vina porasla je u brojnim evropskim zemljama zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama i očekuje se da cene tog pića budu stabilne. Uz to će i kvalitet vina biti veoma visok. Na listi vodećih svetskih proizvođača vina je i Srbija, na 19. mestu, sa proizvodnjom većom od dva miliona hektolitara.

Italija daje 18% svetske proizvodnje vina, Francuska 17%, Španija 13%, SAD 8%, Argentina i Čile po 5% a Kina, Južna Afrika i Australija po 4%, pokazuju nove procene.

Poljoprivredno udruženje Evropske unije Kopa-Kodžeka (Copa-Cogeca) saopštilo je da je kvalitet i prinos ovogodišnje berbe grožđa bio dobar i da će evropska proizvodnja vina porasti za 2,7%, na 171,2 miliona hektolitara.

„Ovu godinu lako možemo nazvati repernom“, rekao je predsedavajući sektora za vino udruženja Kopa-Kodžeka Tijeri Kost (Thierry Coste) i dodao: „Kvalitet će biti veoma dobar i, kada je reč o cenama, nema razloga za nestabilnost„.

Bićemo u stanju da održimo cene oko nivoa iz 2014, možda uz mali rast„, istakao je Kost, prenela je agencija AP.

Italijanska proizvodnja vina, prema prvim procenama Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV), povećana je za 10% i dostići će 48,9 miliona hektolitara. Kao i u mnogim regionima u Evropi, zahvaljujući toplom i suvom vremenu u italijanskim vinogradima nije bilo štetočina i rod grožda je bio obilan i kvalitetan.

Vremenske prilike (u Italiji) bile su povoljno gotovo cele godine„, kaže potpredsednica sektora za vino evropskog poljoprivrednog udruženja Palma Espozito (Esposito).

Kako je istekla, u vinogradima gotovo da i nije bilo biljnih bolesti, jedino je u julu zbog suše bilo potrebno navodnjavanje, što je uvećalo troškove proizvodnje.

U 2014. na italijansku proizvodnju vina nepovoljno su delovale obilne padavine zbog kojih su se u vinogradima pojavile gljivične bolesti. Prema podacima Eurostata, proizvodnja vina je te godine vredela 4,55 milijardi evra ili 9,4% italijanske poljoprivredne proizvodnje.

Prošla godina nije bila katastrofa ali su nas prestigli (konkurenti)„, rekla je italijanska predstavnica u OIV Karla di Paola (Carla), prenela je agencija Blumberg.

Vino je deo naše tradicije, važno je biti broj jedan„, istakla je Karla di Paola i dodala da je rast proizvodnje penušavih vina doprineo povećanju ukupne italijanske proizvodnje.

I francuska proizvodnja će 2015. biti veća nego 2014, za 1%, i procenjuje se na 47,4 miliona hektolitara.

Španska proizvodnja vina u 2015. biće međutim manja za 4% i spustiće se na 36,7 miliona hektolitara.

Na špansku proiozvodnju ove godine nepovoljno je delovala suša u vinogradima na jugu zemlje. I, mada je suša uzela danak u veličini roda, kvalitet grožđa je izuzetno dobar, najbolji za poslednjih 15 godina, kaže Havijer Posar (Javier Pozar) iz španskog udruženja za vino UPA.

Od zemalja EU, osetno veću proizvodnju vina nego 2014. zabeležiće i Poljska, Mađarska, Bugarska, Češka, Slovenija, Hrvatska, Austrija i Portugalija.

Portugalija će proizvesti 6,7 miliona hektolitara (8% više nego 2014.), Rumunija 4,1 milion (9%) a Bugarska 1,53 miliona ili 106% više nego veoma loše za vinare 2014. godine.

Pad proizvodnje u EU ubeležiće, prema procenama, Nemačka, za 4%, na 8,8 miliona hektolitara, i Grčka, za 9%, na 2,7 miliona.

Srbija će proizvesti 2,33 miliona hektolitara, koliko i 2014, prognozira OIV uz napomenu da podaci nisu konačni.

U SAD se u 2015. očekuje proizvodnja od 22,1 milion hektolitara, što je nivo koji ta zemlja drži veću treću godinu, a u Argentini, Čileu i Australiji od oko 12-13 miliona.

Očekuje se da globalna proizvodnja vina u 2015. dostigne 275,7 miliona hektolitara, za 2% više nego 2014.

Globalnu potrošnju vina u OIV procenjuju na između 235,7 i 248,8 miliona hektoltara. Takva proizvodnja znači da će tržište biti uravnoteženo sa dovoljno vina da se pokrije industrijska tražnja (za proizvodnju sirćeta, vermuta) od 33,4 miliona hektolitara.

Izvor: EurActiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…