Italija: Moguće pooštravanje zatvorskih kazni za klevetu

novinari

Pred italijanksim Senatom uskoro će se naći nacrt zakona kojim se predviđa da se maksimalne kazne za klevetu povećaju sa šest na devet godina.
 
Tekst italijanskog Krivičnog zakona, koji će uskoro biti podnet na prihvatanje Senatu te zemlje predviđa povećanje kazne ukoliko se kleveta odnosi na političara, sudiju ili državnog službenika.
 
Informacije su u javnost izneli Italijansko novinarsko društvo i nevladina organizacija Ossigeno per l’Informazione, koja podseća da je 2012. godine predložen jedan drugi zakon kojim se tražila dekriminalizacija klevete. 
 
Nacrt zakona osudile su i međunarodne organizacije za zaštitu novinara koje su, takođe, pozvale italijanske vlasti da dekriminalizuju klevetu.
 
Međunarodna federacija novinara i Evropska federacija novinara poručile su kako stoje pri načelu koje je zasnovano na presudama Evropskog suda za ljudska prava da oni koji vrše javne funkcije ne smeju biti zaštićeni zakonom, već da moraju biti spremni prihvatiti viši nivo kritičnosti od ostalih. 
 
U septembru 2012. godine, Vrhovni sud u Italiji potvrdio je presudu uredniku Il Giornalea, Allesandru Sallustiju, na 14 meseci zatvora zbog klevete, ali je tu kaznu kasnije poništio predsednik Italije.
 
Takođe, 2013. godine, novinari Andrea Marcenaro, Giorgio Mulé i Riccardo Arena osuđeni su na zatvorske kazne zbog članka o Francescu Messineu, sudiji iz Palerma.

Izvor: Media.ba

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…