Italija i Holandija u sukobu oko suštine Plana za obnovu EU

Evropa

Rim, 26. maj 2020. – Plan za obnovu EU posle pandemije, koji je po mnogim ocenama presudan po budućnost Unije, podelio je njene članice kad je u pitanju solidarnost i viđenje ekonomskih i političkih načela EU, odnosno da li „štedljivi“ bogati treba da finansiraju oporavak „trošadžija“.

Ozbiljan sukob oko suštine plana izbio je između Italije, kao zemlje posebno pogođene pandemijom, i Holandije kao predstavnice „štedljive“struje.

Većina Italijana, njih 58%, smatra da treba bojkotovati proizvode i usluge „sebičnih Holanđana„, pokazuje istraživanje javnog mnenja u Italiji uoči najavljenog predloga Evropske komisije o fondu za oporavak privreda i zdravstva EU od pogubnih posledica epidemije korona virusa.

Jer jedni podržavaju francusko-nemački predlog da se za oporavak najugroženijim zemljama, Italiji i Španiji posebno, najviše odobri od zajedničkih 500 milijardi evra mahom nepovratnih sredstava -„poklona„.

Tome se suprotstavlja  grupa bogatih „štedljivih“ članica EU, Holandija, Danska, Austrija i Švedska, koje zahtevaju da se pomoć da kroz samo doduše povoljne kredite, ali uslovljene strukturalnim reformama i trošenjem onoga što se zaradi.

Trošadžije„, kako ih optužuju „štedljivi„, kažu da oni, posebno Španci i Italijani, nisu bili neodgovorni u trošenju budžeta i državnih para pa zato zapali u privrednu i društvenu katastrofu, već ih je strašna epidemija korona virusa mnogo teže pogodila i uništila njihove privrede i zdravstvo nego neke članice EU.

Austrijski list „Prese“ smatra da nije valjan argument da bogate članice EU zato što imaju velike viškove u izvozu u ostatak Unije, a posebno u „trošadžije„, treba da njima vraćaju deo zarade i to poredi s logikom američkog predsednika Trampa i pokretanjem „trgovinskog rata“ sa zemljama koje, poput EU i Kine, više izvoze nego što uvoze iz SAD.

Italijanski list „Stampa“ upozorava da je to „slepilo“ a ne „štedljivost“ i kaže da bi cela Unija zapala u krizu opstanka, ako bi bilo prepušteno da jednostavno propadnu mnoge članice evrozone.

Analitičari u EU su podeljeni i prema interesima koji se prelamaju, a uz ocene da bi propašću privreda, zdravstvenih sistema i ogromnim politicckim poremećajima koje bi to izazvalo, sama Unija prestala da postoji kakva jeste.

Jasno je da bi i za „štedljive“ propala izvozna tržišta, ogrome armije nezaposlenih bi i među bogatim i među manje imućnim članicama EU postale plen nedemokratskih, populističkih, autoritarnih sirena koje nude „laka rešenja„, koja opasno sećaju na prošlost Evrope.

Mediji, analitičari i političari u EU su ocenili kao veliki, možda „istorijski zaokret“ u dosad, kako se to videlo, uskogrudoj politici Nemačke prema budućnosti Unije, pošto je nemačka kancelarka Angela Merkel zajedno s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, velikim zagovornikom solidarnosti, jačanja jedinstva i ugasle svetske uloge Unije, izašla s predlogom da se zajedničkim Fondom oporavka od epidemije u ravni cele Unije preuzme zaduživanje i otplata 500 milijardi evra.

Nemačko-francuski predlog, o kojem će konačni predlog dati Evropske komisija koja se o tome posavetovala sa svim partnerima u EU, sadrži i stavke da je to pomoć na samo dve godine, „uz temeljitu procenu kojim regionima i sektorima su ta sredstva potrebna„.

Novac se može koristiti za ekonomski rast veoma korisnih sektora istraživanja i inovacija, za zdravstvo, prelazak privrede EU na „zeleni plan“ i digitalizaciju, što je i zalog velikog strategijskog plana izgradnje Evropske unije kao ravnopravnog takmaca svetskim moćnicima, Americi i Kini.

Berlin i Pariz kroz stav da u budžet EU ugrađeni Plan oporavka mora biti „vezan za poštovanje pravne države i temeljnih prava“ šalje i poruku „suverenistima“, članicama na istoku EU, koje nisu zadovoljne tim Planom jer strahuju da bi to moglo imati loše posledice po njihova dosadašnja prava na povlačenje zamašnih sredstava iz strukturnih i kohezionih fondova Unije.

A da je korona virus zapretio posledicama „biblijskih razmera„, kako je upozorio i visoki predstavnik EU Žozep Borel, govori i izjava Bruna le Mera, ministra ekonomije Francuske, jedne od najmoćnijih i najbogatijih država Evrope, da bi bez osetne potpore države i EU veliki francuski proizvođač automobila „Reno“ jednostavno morao proglasiti bankrot.

Nemački nedeljnik „Špigl“ zaključuje da je Nemačka zajedničkim predlogom s Francuskom za Fond oporavka EUučinila istorijski korak za Uniju i uputila snažan znak solidarnosti bogatih s onima slabijima„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…