Istraživanje: Vučiću ocena 3,9, Vladi 3,43

Vlada Republike Srbije i Predsednik Republike

Beograd, 25. april 2018. –  Rad predsednika Srbije Aleksandra Vučića građani su na skali od jedan do pet ocenili sa 3,90, dok je Vlada Srbije dobila prosečnu ocenu 3,43, pokazuje predstavljeno istraživanje Instituta za evropske poslove.

U okviru istraživanja koje je, pored stavova građana o radu predsednika i Vlade Srbije, obuhvatilo i rad premijerke Ane Brnabić i šestoro ministara, prosečnu ocenu 3,61 dobio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Slede ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović s prosečnom ocenom 3,52, premijerka Ana Brnabić sa 3,49 i ministarke građevinarstva i evropskih integracija, Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović, s ocenom 3,24.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin dobio je ocenu 3,07 dok je ministarka pravde Nela Kuburović ocenjena sa 2,98.

Istraživanje je pokazalo da građani stariji od 60 godina u značajnoj meri daju više ocene radu predsednika Srbije, premijerke i ministara, nego mlađi građani, kao i da građani sa osnovnim obrazovanjem političarima daju više ocene nego građani s višim i visokim obrazovanjem. 

Političare su najlošije ocenili stanovnici Beograda i građani od 18 do 29 godina, dok su najviše ocene dali građani istočne i južne Srbije i stariji od 60 godina.

Stariji od 60 godina su Vučiću dali ocenu 4,47 što je najviša ocena u istraživanju, dok su građani od 18 do 29 godina predsednika Srbije ocenili sa 3,40.

Više ocene predsedniku Srbije su dale žene (4,07) kao i građani sa osnovnom školom (4,25) dok su građani s višom školom ili fakultetom Vučiću dali ocenu ispod proseka, 3,22.

Među građanima koji su dali najviše ocene političarima, 48,8 odsto je maksimalnu ocenu pet dalo Vučiću, dok je tu ocenu ministarki pravde dao svaki deseti građanin.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je od svakog petog građanina dobio ocenu jedan, što je najviši procenat jedinica, dok je najmanje jedinica dobio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić 8,6 odsto.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa istraživačkom kućom "Ninamedia", od 21. do 24. marta na reprezentativnom uzorku od 1.201 ispitanika.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…