Istraživanje pokazuje podršku građana za usvajanje zakona o istopolnim zajednicama

LGBT

Beograd, 02. april 2021. – Podrška istopolnim „brakovima“ u Srbiji je 26 odsto, ali kada se prava koja treba da budu regulisana zakonom o istopolnim partnerstvima raščlane podrška se kreće između 59 i 73 odsto, pokazuje istraživanje Civil rajt difendersa.

Istraživanje je obavljeno od 27. novembra do 21. decembra 2020. godine, a učestvovalo je 1.005 ispitanika iz Srbije i 6.284 sa Zapadnog Balkana.

Istraživanje pokazuje da 80 odsto građana smatra da bi LGBTI osobe trebalo da imaju bar neka prava za koja se predviđa da će biti regulisana zakonom o istopolnim partnerstvima.

Pravo da se partneri posećuju u bolnici ili zatvoru podržava 73 odsto građana, zdravstveno osiguravanje na osnovu partnerovog osiguranja podržava 60 odsto, nasleđivanje imovine partnera 59 odsto, nasleđivanje penzije 58 odsto, da partneri budu tretirani kao porodica u slučaju smrti ili bolesti podržava 59 odsto, dok usvajanje dece podržava 23 odsto.

U gotovo svim pravima koja predviđa taj zakon, među onima koji više podržavaju su mladi od 18 do 29 godina i fakultetski obrazovani ispitanici iz Beograda i Vojvodine.

Ističe se da se stav prema skoro svim pitanjima u vezi sa LGBTI zajednicu u Srbiji znatno poboljšao u prethodnih pet godina, a istraživanje pokazuje da je ipak homofobija i dalje prisutna u mnogim sferama drtuštva, jer 57 odsto ispitanika veruje da je homoseksualnost bolest.

Više od dve trećine ispitanika smatra da treba dozvoliti održavanje mirnih povorki ponosa u Beogradu.

Kada se pogledaju podaci za Zapadni Balkan, najviše podrške ostvarivanju makar nekih prava koja se regulišu zakonom o istopolnim partnerstvima je u Crnoj Gori 84 odsto, zatim u Srbiji 80 odsto, u Severnoj Makedoniji 79 odsto, u Bosni i Hercegovini 74 odsto, na Kosovu 69 odsto, a najmanje u Albaniji – 60 odsto.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…