Istraživači finansirani sredstvima EU razvili novu brzu dijagnostiku u borbi protiv pandemije korona virusa

laboratorija

Brisel, 20. maj 2020. – Jedan od 18 projekata koji  su nedavno odabrani za finansiranje u iznosu od 48,2 miliona evra u sklopu EU programa Horizont 2020 za razvoj dijagnostike, lekova, vakcine i mera pripravnosti u borbi protiv pandemije korona virusa već daje prve pozitivne rezultate.

Istraživači uključeni u projekat HG nCoV19 test dobili su odobrenje za stavljanje na tržište nove brze dijagnostike za COVID-19.

U okviru projekta HG nCoV19 test koji je okupio javne i privatne organizacije iz Irske, Italije, Ujedinjene Kraljevine i Kine, razvijen je novi prenosni dijagnostički sistem za otkrivanje virusne infekcije koji daje tačne i pouzdane rezultate u roku od 30 minuta.

Danas je irsko društvo HiberGene, koje koordinira projekat, objavilo da je sistem dobio CE oznaku uslčađenosti koja je neophodna za stavljanje medicinskih proizvoda na tržište.

EU podržava  HiberGene još od jula 2000., a podrška ovom projektu iznosi 930 000 evra.

Komisija ima vodeću ulogu u podršci istraživanja i inovacija, kao i koordinaciji evropskih i globalnih istraživačkih napora od početka pandemije.

Komisija se 4. maja obavezala osigurati ukupno 1,4 milijardi evra tokom donatorske konferencije Globalni odgovor na korona virus od čega je 1 milijarda evra dodeljena u okviru programa EU za istraživanje i inovacije Horizont 2020. Cilj mu je razvoj vakcine, novih načina lečenja i dijagnostičkih alata za sprečavanje širenja koronavirusa.

Od januara  2020. u okviru programa Horizont 2020 već je mobilisano 474 miliona evra za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…