Istraga o poslovanju prethodnog rukovodstva Visoke poslovne škole

Novi Sad, 29. novembar 2016. (VOICE/Beta) – Visoka poslovna škola (VPŠ) strukovnih studija u Novom Sadu samo za poslednjih nekoliko meseci isplatila je višemilionsku odštetu profesorima koji su na nezakonit način dobili otkaz u ranijem periodu, kada je na čelu škole bio bračni par Radovan i Dragica Tomić, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE)

"Zbog loših poslovnih odluka prethodnog rukovodstva, VPŠ se našla u situaciji da u tekućoj školskoj godina skoro ostane bez finansijskih sredstava, ali i studenata. Samo od avgusta do oktobra 2016. godine, na naplatu je stiglo nekoliko presuda u korist profesora VPŠ koji su na nezakonit način dobili otkaze", navodi VOICE.

Novi vršilac dužnosti direktorke VPŠ-a Jelena Damnjanović takođe je 2014. godine dobila otkaz, nakon što je prethodno dobila status uzbunjivačice, jer je upozorila javnost na brojne malverzacije koje su se dešavale u VPŠ-u.

Osnovni sud u Novom Sadu je nedavno doneo presudu da se ona vrati na posao, baš kao i u slučaju profesora Gorana Radića i Željka Marčićevića, kojima su Radovan i Dragica Tomić takođe uručili otkaze. Sve to koštalo je VPŠ oko milion i po dinara, uz sudske troškove koji su dostigli milion dinara, piše VOICE.

"Mi sada radimo na vraćanju poverenja studenata i šire društvene zajednice u nas. Za sve to je potrebno vreme i to je naš najveći problem. Dosta je stvari došlo na naplatu i finansijska situacija je vrlo teška. Imali smo i imamo podršku i prethodne i sadašnje Pokrajinske vlade i nadamo se da ćemo uspeti. Ustanova je zbog nečije samovolje i zloupotreba autonomije visoskoškolske ustanove mogla da bude ugašena", kazala je Jelena Damnjanović.

Jedan od prvih poteza Jelene Damnjanović kada je preuzela vođenje VPŠ bilo je uručenje otkaza ugovora o radu Radovanu i Dragici Tomić. Ona je rekla da im otkazi nisu uručeni zbog revanšizma, već zbog brojnih propusta u radu i predugog izostajanja sa nastave.

"Trenutno se bavimo finanijskim istragama da vidimo gde je sve naš novac otišao. Naduvane fakture su najčešći slučajevi, ali je to teško dokazivo. Velike pare su curile iz škole i na nama je da to sada otkrijemo. Utvrdili smo mnoge stvari, a pored ostalog da su ih asistenti menjali na predavanjima što je protivzakonito", kazala je Jelena Damnjanović.

Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj podneo je oktobra prošle godine i krivičnu prijavu protiv tadašnjih rukovodilaca Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom raspolaganja budžetskim sredstvima.

Prijava je podneta zbog nenamenske potrošnje oko 200 miliona dinara, što je utvrđeno višestrukim kontrolama pokrajinske budžetske inspekcije. Pored toga, prijava u koju je VOICE imao uvid, obuhvata i nezakonitosti koje je utvrdila inspekcija Ministarstva finansija, odnosno Agencija za borbu protiv korupcije.

Na pitanje VOICE-a šta se u međuvremenu dogodilo sa ovom krivičnom prijavom, u Višem tužilaštvu u Novom Sadu su naveli da se prijava "nalazi u fazi provera".

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…