Istinomer: Koje se sve neistine šire o migrantima u Srbiji?

migranti

Beograd, 03. mart 2020. – Antimigrantski talas sve je glasniji u Srbiji.

Iako je, prema poslednjem izveštaju Evropske komisije, Srbija dobila pozitivnu ocenu kada je reč o uređenosti sistema prihvata i upravljanja migracijama, o migrantima se sve ćešće govori u negativnom kontekstu – da kradu, siluju i vrše druga krivična dela po Srbiji.

Nezadovoljstvo njihovim boravkom u Srbiji argumentuje se na razne načine – najpre, da im se dodeljuje novčana pomoć, kupuju kuće i stanovi i dodeljuje državljanstvo.

A sporno pitanje je i da li je Srbija zaista sklopila ugovor sa Austrijom o vraćanju migranata u našu zemlju. Istinomer je istraživao da li je i šta je od toga zaista istina.

Netrpeljivost prema migrantima koji borave u Srbiji iskazali su za vikend i pripadnici takozvane “Narodne patrole”, preteći im i poručujući da će “svih narednih večeri biti na ulicama i da im se ne isplati da diraju naše žene, našu decu i ljude”.

Dok eksperti govore da je ovde reč o rasizmu, tužilaštvo, čini se, reaguje, jer je naložilo da se ispitaju činjenice i okolnosti.

Osim pomenute “patrole”, antimigrantska retorika vidno je prisutna i kod pojedinih političkih partija. Najglasnije u tome su Dveri i Dosta je bilo.

Tekst Miljane Miletić, u celosti, možete pročitati na portalu Istinomer.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…