Ispolitizovan i netransparentan konkurs Ministarstva za zaštitu životne sredine

Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Niš, 03. avgust 2021. – Milionske iznose na ovogodišnjem konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine dobilo je više  studentskih udruženja, zbog čega ekološki aktivisti smatraju da je on ispolitizovan i netransparentan i najavljuju žalbe ili zahtevaju istragu.

Predstavnici Koalicije Otvoreno o konkusima (OKO) traže poništavanje konkursa i pokretanje istrage, prenose Južne vesti.

Pobednici na konkursu, predstavnici studentskih organizacija iz Niša koje su Južne vesti kontaktirale, o projektima i novcu nisu želeli da govore.

Mnoge učesnike koji su pokušali da od Ministarstva za zaštitu životne sredine dobiju sredstva za svoje aktivnosti zbunilo je to što novac nisu dobila ekološka, već mahom studentska udruženja iz Niša, kao i to što su organizacije sa višegodišnjim iskustvom odbijene iz administrativnih razloga.

Savez studenata Pravnog fakulteta za projekat „Zeleni pravnici“ dobio je na konkursu 1,550.000 dinara, a pošto predstavnici te organizacije za Južne vesti nisu hteli da govore o projektu, ostalo je bez objašnjenja  šta su zeleni pravnici.

Ukoliko dozvoli situacija sa koronom i ako bude realizovan projekat, javnost će o tome biti obaveštena preko društvenih mreža„, poručio je predsednik Saveza studenata Nemanja Petković.

Iz Saveza studenata Filozofskog fakulteta kažu da će od projekta za koji su dobili 1,350.000 dinara najverovatnije odustati, a kao razlog navode koronu. Planirali su i dobili novac za informisanje studenata o značaju ekologije i zaštiti životne sredine.

Za Oliveru Milošević iz „Zelenog ključa“ je iznenađenje što organizacije koje godinama promovišu ekologiju nisu dobile ništa.

Ja verujem da oni imaju neke koordinatore koji prate omladinu i 100 posto sam sigurna da su dobro postavili svoje ljude po fakultetima u ovim studentskim savetima. Verujem da neko seo i rekao: moramo da napumpamo studentske organizacije, trebaće nam„, kaže Miloševićeva i iznosi ocenuo da je konkurs politizovan.

Nema javno dostupnih podataka o tome šta je do sada radilo Udruženje Ekoglobal, čiji sajt ne radi, koje je na konkursu dobilo 1,700. 000 dinara. Udruženje je osnovano 2013. godine, ali podaci APR pokazuju da nisu bili aktivni.

Iz niške Protekte navode da je konkurs netransparentan, a da organizacije koje su dobile novac nisu dovoljno kompetentne, zbog čega najavljuju žalbu.

Iz udruženja okupljenjih oko Koalicije zadužene za kontrolu konkursa navode da postoje svedočenja učesnika na konkursu da se od njih zahtevalo da učestvuju u koruptivnim radnjama ako dobiju novac, pa traže da konkurs bude poništen.

Ukoliko se to ne desi, biće potpuno jasno da je istraga obustavljena sa viših nivoa, a da je urušavanje institucija dovelo do toga da one služe da čuvaju vlast, a ne javni interes i građane„, ističe Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizacuju, koja je članica OKO.

Dok se očekuje potpisivanje ugovora, što je sledeća faza pre uplate novca na račune organizacija, nema informacija o tome postoji li istraga, ali ni o tome da li je neko od pobednika zvanično odustao, o čemu je bilo najava, niti šta je sa podnetim žalbama.

Ministarstvo je za konkurs izdvojilo 70 miliona dinara.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…