Ispitati uzroke samoubistva policijske inspektorke iz Niša

Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Beogradski centar za bezbednosnu politiku poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova da hitno ispita uzroke samoubistva policijske inspektorke A.M. iz Niša i navode o odgovornosti rukovodilaca niške policije i izvesti javnost o preduzetim merama.

Ova tragedija je poslednja u nizu opomena da je neophodno da MUP što pre poveća psihološku podršku policajcima i unapredi upravljanje ljudskim resursima. 

Mentalnom zdravlju policajaca u Srbiji se ne posvećuje dovoljno pažnje, a o ulozi policijskih rukovodioca u prevenciji i upravljanju stresom skoro da nema reči. U policijskoj upravi u Nišu, koja je dugo radila bez načelnika, zaposlen je samo jedan psiholog i jedan socijalni radnik.

To očigledno nije dovoljno. U MUP-u postoji mehanizam koji se zove „podrška kolegi“ čija je svrha pužanje podrške u stresnim situacijama, ali još uvek nije uspostavljen u svim jedinicama i zaposleni ga ne koriste dovoljno. Odeljenje za zdravstvo i psihološku prevenciju u MUP-u bi trebalo da obuči policijske rukovodioce kako da utvrde prve simptome stresa kod policajaca, kao i osnovne karakteristike duševnih i poremećaja ponašanja.

Potrebno je i, po uzoru na Vojsku Srbije, otvoriti anonimnu SOS telefonsku liniju za prevenciju samoubistava.

Najave o konačnom uređenju sistema upravljanja ljudskim resursima u MUP-u treba što pre sprovesti u praksi. Trenutno, kriterijumi na osnovu kojih se u policiji napreduje i ostaje na rukovodećim pozicijama su tajni, a kadriranje vrše nadređeni na osnovu diskrecione procene, što nije dobro rešenje. Sektor za ljudske resurse ne treba da bude samo tehničko telo, već kreator sistema vođenja karijere i profesionalizacije policajce. 

Cilj reforme policije mora biti omogućavanje dobrih uslova rada za sve zaposlene u policiji, jer od toga zavisi i bezbednost svih građana i građanki Srbije.  

Izvor: Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…