ISAC: U usaglašavanju spoljne politike sa EU Srbija zaostaje za susedima

EU

Beograd, 09. mart 2020. – Srbija je tokom 2019. zabeležila rast usaglašavanja sa spoljnopolitičkim deklaracijama i merama EU, ali je i dalje po tom pitanju slabija od svih suseda i kandidata za članstvo u EU, pokazala je nova analiza Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC).

Glavni razlozi za neslaganje sa spoljnopolitičkim deklaracijama EU bili su i tokom 2019. Kosovo i čuvanje dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom, navodi se u godišnjoj analizi.

Tokom 2019. Srbija se usaglasila sa 52 od ukupno 91 deklaracije EU, što je 57%. Prethodne, 2018. godine, usaglašenost Srbije sa spoljnopolitičlkim deklaracijama i merama EU bila je 52%.

Usklađivanje sa spoljnom politikom EU obuhvaćeno je poglavljem 31 (zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika) u pregovorima Srbije i EU.

Najbolja u prihvatanju spoljne politike EU tokom 2019. među zemljama kandidatima za članstvo bila je Albanija koja se usaglasila sa Briselom 100%, Crna Gora beleži usaglašenost 99%, Severna Makedonija 88%, a BiH 59%.

Srbija je takođe manje usklađena u odnosu na zemlje Evropskog ekonomskog prostora – Island, Lihtenštajn i Norvešku, a od zemalja Istočnog partnerstva, Moldavija i Ukrajina imaju veći procenat usaglašenosti.

Od ukupnog broja deklaracija EU sa kojima se Srbija nije saglasila, 11 se odnosi na mešanje Rusije u ukrajinsku krizu i povezane događaje, devet na krizu u Venecueli, po tri na Hong Kong i Iran, po dve na Mjanmar, Siriju i Nikaragvu i po jedna na Belorusiju, Gavtemalu, BiH, Burundi, Pridnjestrovlje i sankcije protiv osoba osumnjičenih za upotrebu hemijskog oružja, navodi se u analizi ISAC fonda.

U više slučajeva, dodaje se, stav Srbije prema nekoj deklaraciji EU zavisio je od toga kakav je odnos zemlje na koju se deklaracija odnosi prema Kosovu, konkretno kako ta zemlja glasa o članstvu Kosova u Interpolu i Unesku.

Srbija se na primer nije saglasila sa rezolucijama koje se odnose na Gvatemalu i Iran jer te zemlje ne priznaju Kosovo. Od ranijeg stava Beograd je odustao i kada je reč o Belorusiji pošto je 2012. Srbija prihvatila deklaraciju EU kojom se uvode restriktivne mere Belorusiji ali se 2019. nije saglasila sa njihovim produžetkom.

ISAC navodi da to verovatno ima veze s nepristajanjem Belorusije da prizna Kosovo ali i vojnom i poltičkom saradnjom sa tom zemljom čiji je najbolji primer nedavna poseta predsednika Aleksandra Lukašenka Beogradu.

Srbija se nije saglasila ni sa deklaracijama kojima se produžavaju restriktrivne mere protiv BiH držeći se prakse da ne prihvata deklaracije koje se odnose na sukobe u bivšoj Jugoslaviji.

Kao najinteresantniji primer tokom 2019. ISAC je u analizi naveo deklaracije EU o Venecueli navodeći da se od početka krize u toj zemlji Srbija nije usaglašavala sa deklaracijama EU ali je u prvoj polovini 2019. počela da pokazuje izvestan napredak na tom planu.

Kao razloge ISAC vidi to što se početkom godine činilo da podrška Rusije Venecueli slabi, ali se onda uključila Kina pa je Srbija opet počela da se uzdržava od prihvatanja deklaracija o toj zemlji.

Navedeni primeri, dodaje se u analizi, pokazuju da u ogromnoj većini slučajeva Srbija nije prihvatala deklaracije koje su usmerene na entitetie i/ili građane zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Podseća se međutim da se prihvatanjem pregovaračkog okvira o pristupanju EU, a samim tim i sadržaja poglavlja 35, Srbija obavezala na normalizaciju odnosa s Prištinom i da bi konačan rezultat tog procesa, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji, trebalo da reši izazove sa kojima se Srbija suočava i da otvori put ka članstvu u EU.

Međutim, Srbija smatra da to ne sprečava dalje spoljnopolitičke akcije usmerene ka sprečavanju novih priznanja nezavisnosti Kosova, poništavanju nekih priznanja, i sprečavanju ulaska Prištine u međunarodne organizacije poput Uneska ili Interpola, navodi ISAC u analizi.

Dodaje se takođe da se Srbija tokom 2019. uskladila s nekim deklaracijama EU koje su se ranijih godina pokazale problematičnim, poput deklaracija koje se odnose na Demokratsku Republiku Kongo i Zimbabve.

Harmonizacija spoljne politike sa politikom EU očekuje se od svih partnerskih zemalja – kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU, članica Evropske ekonomske oblasti (EEA) koje nisu u EU i članica Istočnog partnerstva.

Nova godišnja analiza ISAC fonda pokazala je da niži procenat usaglašenosti sa spoljnom politikom EU od Srbije imaju Azerbejdžan (0), Turska (20), Jermenija (46) i Gruzija (52), prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…