Internet platforme, nakon poziva Evropske komisije, uklanjaju milione zavaravajućih oglasa u kontekstu korona virusa

laptop

Brisel, 27. maj 2020. – Evropska komisija koordinirala je proveru internet stranica kako bi saznala gde su potrošači na internetu izloženi sadržaju kojim se promovišu lažne tvrdnje ili proizvodi u kontekstu korona virusa.

Iz rezultata je vidljivo da su, nakon poziva Komisije, platforme uklonile ili blokirale milione zavaravajućih oglasa ili proizvoda.

Pregled koji je sprovela Mreža za saradnju u oblasti zaštite potrošača (CPC) urađen je kroz kontrolu internet platformi i temeljne analize određenih oglasa i internet stranica povezanih s proizvodima za koje postoji velika potražnja zbog korona virusa.

Velike internet platforme pozitivno su odgovorile na poziv Evropske komisije da se uhvate u koštac s prevarama i zavaravajućim ponudama i pokazale su predanost uklanjanju štetnog sadržaja. Međutim, kako je pokazao nedavni pregled, nepošteni trgovci i dalje pronalaze nove načine za iskorišćavanje ranjivosti potrošača, zaobilaženje algoritamskih provera i otvaranje novih stranica. Morate kao potrošač biti svesni da na internetu nema čudotvornih lekova. Zahvalan sam što su nacionalna tela za zaštitu potrošača i dalje vrlo oprezna i sarađuju s Komisijom kako bi zaštitili potrošače na internetu”, izjavio je Didier Reynders, evrokomesar za pravosuđe.

Nacionalna tela za zaštitu potrošača iz 27 zemalja učestvovala su u pregledu internet platformi i dostavila 126 odgovora o kompanijama s kojima je Komisija u redovnom kontaktu. Posebna pažnja posvećena je ponudama koje se odnose na zaštitne maske, sanitarne gelove, komplete za testiranje kao i na hranu, dodatke prehrani i neprehrambene proizvode s navodnim lekovitim efektima povezanima s korona virusom.

S tim u vezi, Evropska komisije je objavila i ažurirane savete za potrošače i trgovce o tome kako da izbegnu nepoštene trgovačke prakse na internetu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…