Interesi građana van Beograda nedovoljno zastupljeni u Skupštini

Narodna skupština Republike Srbije

Predstavnica Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) Jovana Strahinić izjavila je 23. juna da više od 40% opština u Srbiji neće imati svog predstavnika u republičkom parlamentu, što znači da interesi građana koji žive dalje od političkih i ekonomskih centara neće biti ravnopravno zastupljeni.

Beograd će u novom sazivu Skupštine Srbije imati 105 poslanika, odnosno 42%, dok preostala tri regiona neće imati dovoljan broj predstavnika. Strahinić je istakla potrebu za mehanizmom koji bi obezbedio da poslanici budu vezani za sredinu iz koje dolaze.
 
Strahinjić je za Radio televiziju Vojvodine (RTV) objasnila da će Vojvodina u Skupštini imati skoro duplo manje republičkih poslanika, iako u njoj živi veći broj ljudi nego u regionu Beograda.
 
Prema analizi koju je sprovela NKD, Beograd će u novom sazivu Skupštine Srbije imati 105 poslanika, odnosno 42% ukupnog broja, a ne 33% kako se do sada moglo moglo čuti u medijima.
 
Prema njenim rečima, preostala tri regiona neće imati dovoljan broj predstavnika, što u praksi znači da kada se budu razmatrali zakoni, poput Zakona o ravnomernom regionalnom razvoju, veliki broj poslanika neće moći da sagleda realno stanje stvari.
 
"Poslanici koji žive u Beogradu ne znaju, niti mogu da znaju kako izgleda kada živite u gradu u kome je prosečna mesečna zarada jedva 30.000 dinara, a polovina građana nema posao, što je slučaj u nekim od nerazvijenih opština", rekla je Strahinić.
 
Ona je istakla i da se u NKD ne slažu sa izjavom pojedinih predstavnika da je nevažno ili ne toliko važno odakle dolaze narodni poslanici, jer oni donose zakone koji utiču na sve građane.
 
Prema njenim rečima, neophodan je i mehanizam koji bi obezbedio da poslanici budu vezani za sredinu iz koje dolaze, čemu bi doprineo veći broj izbornih jedinica, kao i personalizacija.
 
"Mi recimo nismo čuli niti jedno obraćanje ili poslaničko pitanje u vezi sa raspodelom investicija. Niko nije pitao po kojem osnovu je region Beograda dobio 50% ukupnih investicija u 2014. a poslanici imaju pravo i obavezu da postavljaju takva pitanja izvršnoj vlasti", dodala je Strahinić.
 
Ona je podsetila i da je tokom prethodnog saziva formirana radna grupa za promenu političkog sistema koja je održala samo jedno javno slušanje na kojem su svoje predloge iznele političke partije.

Izvor: Beta 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…