Interesi deteta imaju prednost nad drugim državnim ciljevima

Zaštitnik građana

Beograd, 21. novembar 2016. – Interesi deteta moraju imati prednost nad drugim važnim državnim ciljevima, ocenili su zaštitnik građana Saša Janković i zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović povodom Svetskog dana deteta, 20. novembra.

Zaštitnik građana ove godine je uputio preko 180 preporuka u cilju otklanjanja propusta u zaštiti dece od nasilja i zaštiti prava deteta.

Janković i Stevanović čestitajući deci njihov praznik "podsećaju državne organe i društvene organizacije da u ostvarivanju i zaštiti prava deteta ne može biti kompromisa i da najbolji interesi deteta moraju imati prednost nad drugim važnim državnim ciljevima", navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Zaštitnik građana je do sada razmatrao više od 3.000 pritužbi u oblasti prava deteta, organima javne vlasti upućeno je 608 preporuka, koje su izvršene u skoro 80% slučajeva.

Ove godine Zaštitnik građana je uputio preko 180 preporuka u cilju otklanjanja propusta u zaštiti dece od nasilja i zaštiti prava deteta na privatnost, dostojanstvo ličnosti, kvalitetno obrazovanje i usluge socijalne i zdravstvene zaštite.

Iako je u proteklim godinama unapređen zakonodavni okvir od značaja za ostvarivanje i zaštitu prava deteta, stanje prava deteta i danas obeležava nedovoljno razvijen sistem prevencije i zaštite dece od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i iskorišćavanja, nizak nivo participacije deteta, nedovoljno dostupna zdravstvena i socijalna zaštita, nedovoljno kvalitetno obrazovanje i visok stepen nasilja u školama, kao i brojna kršenja prava deteta na dostojanstvo i privatnost u medijskom izveštavanju.

Mere štednje uvedene radi ekonomskog oporavka zemlje dovele su do ukidanja nekih usluga namenjenih deci i dodatno su otežale položaj dece i porodica, kao i dece kojima je potrebna podrška, podseća Zaštitnik građana.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…