1. Početna
  2. Društvo
  3. Zdravstvo
  4. Instrukcije za zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja

Instrukcije za zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO)

Na osnovu Zakona o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja sačinjene su tri Instrukcije o primeni ovog zakona. Zakon se odnosi na decu do 18 godina, trudnice i porodilje u periodu do12 meseci po rođenju živog deteta.

Prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu navedene kategorije osiguranih lica imaju pravo na kompletnu zdravstvenu zaštititu, uključujući i pravo na lekove u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju i opštim aktima RFZO kao i na naknadu troškova prevoza u vezi sa korišćenjem zdravstvene zaštite bez obzira na osnov po kome su zdravstveno osigurani i bez obzira što im isprave o zdravstvenom osiguranju nisu overene.

Izveštaj o utvrđenoj trudnoći (obrazac LIT), trudnica dobija od lekara specijaliste ginekologije i akušerstva prilikom njene prve posete lekaru u toku koje je utvrdio postojanje trudnoće, odnosno prilikom prve posete trudnice lekaru sa neoverenom zdravstvenom knjižicom, posle stupanja na snagu ovog zakona. Izveštaj o postojanju trudnoće, trudnici može da izda i lekar u privatnoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno u lekarskoj ordinaciji sa kojom Republički fond nije zaključio ugovor, ako je postojanje trudnoće utvrđeno u takvoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno lekarskoj ordinaciji, za slučaj da trudnica ostvaruje zdravstvenu zaštitu i u zdravstvenim ustanovama sa kojima je Republički fond zaključio ugovor.

Obaveštenje o postojanju trudnoće, obavljenom porođaju, odnosno o mrtvorođenom detetu, odnosno prekidu trudnoće i u slučaju smrti deteta do godinu dana života dostavlja se filijali Republičkog fonda odmah po utvrđivanju navedenih činjenica, popunjavanjem obrasca DTP i slanja obrasca elektronskim putem.

Obrasci se nakon popunjavanja na način na koji je opisano u Instrukciji o primeni ovog zakona, šalju u matičnu filijalu RFZO koja je izdala zdravstvenu knjižicu, ovlašćenom licu za prijem obaveštenja. Za više detalja oko primene ovog zakona, kontaktirati matičnu filijalu RFZO.

Preuzmite:

Obrazac LIT  

Obrazac DTP  

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…