Inspirisani Makronom, Britanci osnovali anti-Bregzit stranku

brexit

London, 22. februar 2018. – Nova anti-Bregzit partija predstavljena je u Londonu, bez zvučnih imena, ali sa namerom da obnovi centristički deo britanske političke scene, na šta ih je inspirisala organizacija francuskog predsednika Emanuela Makrona U pokretu.

Naziv nove britanske partije je Obnova (Renew) i predstavlja jednu od inicijativa zagovornika pro-EU politike nakon referendumskog glasanja za izlazak iz bloka.

Cilj stranke je da bude "motor za ljude koji se osećaju kao politički beskućnici",  rekao je na predstavljanju partije Džejms Klark, jedan od tri ko-predsednika Obnove. Stranka veruje da može da dobije podršku zbog nesigurnosti Britanaca u vezi sa Bregzitom, kako bi naterala političare da prekinu proces.

Vladajući konzervativci i opozicioni laburisti slažu se sa izlaskom Britanije iz EU marta 2019, dok manja pro-evropska stranka liberalnih demokrata nije uspela da politički profitira na anti-bregzitskom raspoloženju.

U Obnovi kažu da su od Makronovog U pokretu – centrističke stranke koja je praktično ni iz čega odnela ubedljivu pobedu na izborima 2017 –  dobili neformalni savet kako da dalje rade. "Makron je pokazao da je moguće uraditi nešto neuobičajeno za kratko vreme", rekao je Klark.

Na pitanje zašto nema nijednog zvučnog imena, Klark je za AFP rekao: "Obnova nije kult ličnosti, nije motor za bilo koje ambiziozne političare."

Stranka je nastala posle izbora 2017, kada su brojni nezavisni anti-Bregzit kandidati u Londonu, među kojima i Klark i suosnivač partije Kris Koglan, bivši finansijski stručnjak, odlučili da rade zajedno.

Iz Obnove tvrde da imaju više od 450 mogućih kandidata za britanski parlament u kojem ima 650 poslaničkih mesta.

Uprkos političkoj slabosti konzervativne vlade premijerke Tereze Mej, izbori su daleko, pa nova stranka – što sama priznaje – radi na nalaženju finansijskih sredstava. Sadašnji prihod im je, po Klarkovim rečima, na nivou "niže petocifrene brojke".

Politički gledano, najverovatnije je da će uticaj Obnove biti u lobiranju poslanika koji će imati poslednju reč o dogovoru vlade i EU za Bregzit.

Obnova u tome nije sama. Poslednjih sedmica pojavilo se nekoliko kampanja kojima se poziva na novi referendum o člnstvu u EU i  povećava pritisak na članove parlamentra da odbiju dogovor o Bregzitu.

Na plebiscitu 2016, opcija za izlazak je dobila 52%, dok su proevropejci imli podršku 48% izašlih.

Glavni razlozi za prevagu su bili snažna kampanja upozorenja na masovnu migraciju od 2015, kao i zahtevi za suverenitet (u odnosu na EU).

Jedna od pro-Bregzit kampanja, Najbolje za Britaniju, dospela je na naslovne strane zbog velike donacije milijardera i filantropa Džordža Sorosa.

Nekadašnji laburistički političar Endrju Adonis, poslanik u Domu lordova, gornjem domu britanskog parlamenta, pokrenuo je sopstvenu kampanju sa grupom mladih "Naša budućnost, naš izbor".Nekoliko sličnih grupa ujedinilo se u Tim za osnovnu koordinaciju koji predvodi laburistički član parlamenta Čuka Umuna, vodeći pro-evropski glas.

Prilično su dobro profitirali u ispitivanjima javnog mnjenja posle izbora 2017, što je pokazalo rast podrške za ostanak u bloku.

Džon Krtis, istaživač javnog mnjenja, međutim, kaže da to "nije bila dramatična promena" i da nema značajnijeg dokaza koji bi uputio na bitniju promenu kad je reč o podršci za sazivanje drugog refernduma.

Iz Obnove kažu da ima mnogo razloga za (novo) glasanje. Suosnivačica stranke Sandra Kaduri kaže da je Britanija "podeljena nacija, sa dubokim nezadovoljstvom i nejednakošću".

Stranka kaže će podići minimalnu zaradu, podstaći infrastrukturu van Londona i tražiti „bolje načine za rešavanje pitanja migracija“, a detaljna politika biće formulisana nakon "ture slušanja" ljudi širom Britanije, među kojima će biti i oni na univerzitetima i na javnim skupovima, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…