Insajder: I Božija volja može biti razlog za obustavu izgradnje stanova u Beogradu na vodi

Projekat izgradnje Beograda na vodi , prema izjavama predstavnika vlasti, jedna je od najvažnijih investicija za zemlju koja će pokrenuti celu ekonomiju i doneti napredak. Zbog toga je Vlada Srbije potpisala ugovor o ulaganju u projekat zajedno sa stranim investitorima iz Ujedinjanih Arapskih Emirata.

Formirana je i firma "Beograd na vodi" d.o.o. u kojoj udeo od 32 odsto ima Vlada Srbije, dok  Belgrade Waterfront Capital Investment L.L.C. iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ima udeo od 68 odsto.

Strani većinski vlasnik na poziciju direktora zajedničke firme postavio je Nikolu Nedeljkovića.

U nastavku teksta saznaćete zbog čega pokušavamo da dobijemo odgovore od direktora firme Beograd na vodi.

Za izgradnju Beograda na vodi Srbijа je, između ostalog , na korišćenje dala ekskluzivnu lokaciju na obali Save u centru Beograda.

Prema našem istraživanju, nije potpuno jasno šta u ovom projektu ulaže kompanija Belgrade Waterfront kao većinski vlasnik preduzeća koje gradi "Beograd na vodi".

U međuvremenu, novinari Insajder.net došli su do ugovora koji sa kupcima zaključuje firma "Beograd na vodi d.o.o".

Šta sve sadrži ugovor o kupovini stana u objektima Beograd na vodi

Prema ugovoru o kupovini stana, kao očekivani datum useljenja u kupljen stan navodi se 31. mart 2018. godine.

Međutim, Ugovorom je precizirano i da rok za useljenje može biti probijen za devet meseci, a da prodavac "Beograd na vodi" ne snosi posledice za to vreme.

Jedan od najzanimljivijih detalja ovog ugovora jeste tačka 14 gde se navode razlozi zbog kojih prodavac neće snositi odgovornost za probijanje rokova za završetak radova.

Čitava tačka 14 ugovara posvećena je nečemu što je označeno kao "Događaj više sile", a definiše se kao akt bilo kog organa vlasti (republičkog ili lokalnog) ili Božje delo, uključujući bez ograničenja, požar, poplavu, zemljotres, oluju ili drugu elementarnu nepogodu, delo bilo koje države, uključujući bez ograničenja rat, invaziju, delovanje stranog neprijatelja, neprijateljstva, bilo da je rat objavljen ili ne, građanski rat, pobunu, revoluciju, ustanak, vojni puč ili uzurpaciju vlasti.

Događaj više sile je i nacionalizacija, konfiskacija, zaplena, uništenje ili oštećenje imovine od strane ili po naređenju vlade, ili javnih ili lokalnih vlasti, radni sporovi, štrajk, obustava rada ili bojkot, prekid ili kvar komunalnih usluga uključujući bez ograničenja elektirčne energije, gasa, vode ili telefonske usluge, prekid tansporta osoblja, opreme, mehanizacije ili materijala koji su potrebni kako bi se dovršila gradnja objekta Poslodavcu ili trećem licu.

Iz svega ovoga nije jasno da li postoji ijedan razlog na koji investitor ne može da se pozove ako odluči da od projekta odustane i recimo napusti gradilište nakon što je naplatio nekoliko faza izgradnje.

Kupac u ratama plaća faze izgradnje stanova

Gradnja Beograda na vodi počela je postavljenjem kamena temeljca, a registracija zainteresovanih za kupovinu počela je 2. oktobra prošle godine.

Cena kvadrata u ovom budućem ekskluzivnom naselju je od 2.500 do 2.700 evra po kvadratu.

Prvih 10 odsto cene plaća 10 dana nakon overe ugovora, narednih 10 odsto posle postavljanja šipova, 15 odsto kad budu završeni radovi do kote nula, novih 15 odsto kad bude završena konstrukcija objekta do 10. sprata. To je isplata prvih 50 odsto cene.

Kada investitor završi konstrukciju objekta neophodno je doplatiti novih 15 odsto cene, kad se zastakli objekat još 15 odsto. I konačnih 20 odsto se plaća kad bude završen tehnički pregled objekta.

Ugovor o kupovini stana sa preduzećem Beograd na vodi d.o.o možete kao potencijalni kupac da vidite samo ako prethodno platite 1000 evra. Ukoliko vam se ne svide uslovi kupovine, ostajete bez uloženog novca.

Sve ovo jeste pitanje ugovornog odnosa između kupca I prodavca, ali projekat Beograd na vodi nije privatan projekat već projekat koji je dobio status od nacinalnog značaja učešćem držve Srbije.

Pitanja za direktora firme "Beograd na vodi":

Zbog svega ovoga pokušali smo u sredu na Kopaniku da postavimo pitanje direktoru firme Beograd na vodi Nikoli Nedeljkoviću ali nismo uspeli zbog toga sto je naša novinarka fizički sprečena.

U četvrtak smo nekoliko puta zvali kancelariju firme Beograd na vodi, ali se niko nije javljao.

Naš novinar Stefan Plavšić otišao je do sedišta firme Beograd na vodi, ali mu je tamo rečeno da Nikola Nedeljković nije tu. Zamolili su nas da pitanja posašaljemo mailom što smo i uradili danas.

Pitanja koja smo poslali a koja nismo uspeli da postavimo Nikoli Nedeljkoviću:

  • Kolika su dosadašnja ulaganja stranog partnera u projekat Beograd na vodi I šta je tačno urađeno od tog novca?
  • Kakve su garancije kupcima stanova da će stanovi I biti izgrađeni?
  • Kako se finansira izgradnja stanova?

Izvor: Insajder

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…