Inicijativa za ravnopravno učešće žena u odlučivanju

Akademija ženskog liderstva

Beograd, 22. februar 2018. – Akademija ženskog liderstva pokrenula je inicijativu za ravnopravno učešće žena u odlučivanju.

Naime, Akademija ženskog liderstva ovom inicijativom poziva ‘’predstavnike i predstavnice 24 proglašene izborne liste za lokalne izbore u gradu Beogradu, da se obavežu da će poštovati princip rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti u svim segmentima političkog delovanja, aktivnosti u kampanji i tokom formiranja Skupšine grada’’. 

Pored toga, inicijativom se zahteva od izbornih lista ‘’da nakon izbora 4. marta 2018. godine, prilikom formiranja institucija u Beogradu, najmanje 30% žena iz svojih redova delegiraju na funkcije u izvršnoj vlasti kao i da ne podstiču izabrane odbornice da se odreknu mandata’’.

Misija Akademije ženskog liderstva podrazumeva pružanje podrške političkim aktivistkinjama da na mestima odlučivanja nepokolebljivo i hrabro zastupaju i bore za ženska ljudska prava do ostvarivanja pune ravnopravnosti.

Na predstojećim izborima kandidovane su 1554 osobe. Ukupan broj kandidatkinja na 24 proglašene liste je 609 (39,19%) što pokazuje da su stranke razumele značaj učešća žena i otvorile im više prostora na svojim listama.

Akademija ženskog liderstva ocenjuje da je ‘’Srbija postigla napredak u pogledu učešća i zastupljenosti žena u javnom i političkom životu, pre svega u Narodnoj skupštini’’, ai i da je ‘’situacija je još uvek daleko od poželjne’’.

Naime, podaci pokazuju da su žene na mestima predsednice opštine ili gradonačelnice u samo 7% lokalnih samouprava, podsećaju iz Akademije ženskog liderstva i dodaju da ‘’na čelu Skupština opština/gradova neznatno je više žena – 14%. Procenat odbornica u skupštinama opština/gradova je 34,8%, ali u čak 68 opština/gradova (40,2%) broj odbornica je ispod zakonom propisanog minimuma. U opštinskim i gradskim većima ima samo 19% žena’’.

Ovi, ali i drugi zvanični podaci pokazuju da je ‘’Srbija zemlja u kojoj muškarci i žene nisu ravnopravni i u kojoj su su žene izložene diskriminaciji i nasilju’’ i iz Akademije ženskog liderstva ukazuju da ‘’je važno da buduća vladajuća većina u gradu Beogradu otvori prostor ženama da iskažu sve svoje potencijale’’, zaključuju iz Akademije ženskog liderstva.

Tekst inicijative, do sada, podržale su sledeće izborne liste:

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…