Inicijativa Podrži RTV: Pojačavamo proteste, postajemo građanski pokret

Inicijativa Podrži RTV najavila je danas da će pojačati proteste zbog smena na Radio-televiziji Vojvodine (RTV), jer ni jedan od njihovih zahteva nije ispunjen i jer se na pokrajinskom javnom medijskom servisu “sve više i više sprovodi cenzura i manipulacija činjenicama”.

“Poručujemo da, ne samo da nećemo odustati od naših zahteva, nego ćemo proteste pojačati, jer nas ima sve više i više. Poručujemo i da Inicijativa Podrži RTV više nije samo stvar urednika, novinara i zaposlenih na RTV-u koji su potpisali zahteve, već je prerasla u građanski pokret. Nećemo odustati sve dok pokrajinski javni servis ne počne ponovo da radi u interesu njegovih stvarnih vlasnika –građana Vojvodine i Srbije”, piše u saopštenju.

Dodaje se da o cenzuri i manipulacijama činjenicama najbolje svedoči način na koji je RTV izveštavao sa protesta “Podrži RTV” u ponedeljak.

“Nijedan od naših zahteva nije naveden, kao ni govornici na protestu i njihove poruke, ali ni činjenica da smo se i na ovom i na prošlom protestu jasno i oštro ogradili od političkih partija i njihovih predstavnika. Za novo v.d. rukovodstvo, međutim, najvažnija vest je bila to da su protestu prisustvovali određeni opozicioni političari, a ne ono što je zaista bila priroda protesta. Takođe, za njih je vest bila to da su zbog protesta bile zatvorene pojedine ulice u Novom Sadu”, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da su iskorišćeni propagandni trikovi iz devedesetih godina, pa su kadrovi i sa prvog i sa drugog protesta montirani tako da gledaoci steknu utisak da iza protesta stoje pojedini opozicioni političari.

“Nikome ne možemo da zabranimo da kao pojedinci dođu na protest. S druge strane, vrlo jasno poručujemo da nećemo dozvoliti da budemo iskorišćeni u dnevnopolitičke svrhe, od bilo koje političke partije”, piše u saopštenju.

Optužili su v.d. rukovodstvo da zastrašuje zaposlene tako što po oglasnim tablama u zagradi RTV-a i po vratima redakcije lepe tendenciozno napisani tekst iz provladinog tabloidnog lista “Informer”.

Izvor: Autonomija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…