Inicijativa Ne davimo Beograd: Izgradnja ski staze na Avali planirana u zaštićenom području

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd"

Beograd, 3. jun 2019. – Inicijativa „Ne davimo Beograd“ je upozorila da planirana izgradnja staze za skijanje na Avali sa pratećim objektimna može da „značajno ugrozi biljni i životinjski svet“ na toj planini i pozvala građane da prate promene i eventualne radove.

Inicijativa je u saopštenju podsetila da je Avala zaštićeno prirodno dobro.

Međutim, izvođenjem planiranog projekta JP „Skijališta Srbije„, „brojni zabavni sadržaji“ vrednosti pet miliona evra nalazili bi se na delu Avale koji je pod trećim stepenom zaštite.

Projekat ‘oživljavanja’ Avale, čiji je nosilac JP ‘Skijališta Srbije’ podrazumeva izgradnju skijališta na površini od 4,5 hektara, gde se pored ski staze duge 550 metara planira i gradnja ski lifta dužine 480 metara, poligona za početnike, boba na šinama, zip-lajna, mini-golf igrališta, avantura parka, fabrike snega za veštačko osneživanje staze i brojnih pratećih objekata„, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da najavljeni sadržaj na Avali, „posebno od Mitrovićevog doma do podnožja Avale u pravcu Pinosave„, „već na papiru podrazumeva izgradnju infrastrukturne mreže i objekata koji nisu u skladu sa održivim korišćenjem prirodnih vrednosti i kapacitetom prostora, kako to propisi nalažu„.

Dodatni problem je što je ovo još jedan od nestransparentnih projekata, gde građani i građanke nemaju pravo na svoje mišljenje, a struka je najverovatnije uključena samo tamo gde ucenom ili zbog nekog interesa treba da se stavi potpis na dokumentaciju„, navela je Inicijativa „Ne davimo Beograd„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…