Inicijativa „Ne davimo Beograd“: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd"

Beograd, 23. oktobar 2019. – Inicijativa „Ne davimo Beograd“ najavila je da će od predstavnika Evropskog parlamenta i Evropske komisije zatražiti da se obustave razgovori o izbornim uslovima u Srbiji dok traju blaćenje, pritisci i napadi na novinare i medije u Srbiji.

Nova runda razgovora najavljena je za sredinu novembra, a inicijativa smatra da je neophodna odlučna i jasna poruka EU da je stanje sloboda u Srbiji neprihvatljivo. Zato tražimo da se razgovori obustave dok traju napadi“, navodi se u saopštenju.

Ta inicijativa je ocenila da vlast „svakodnevno, otvoreno i neskriveno“, radi na progonu nepodobnih novinara i građana i da novinare redakcija Danas i N1 svakodnevno nazivaju izdajnicima i plaćenicima.

Ove kvalifikacije režimski mediji preuzimaju i kontinuiranim kampanjama stvaraju atmosferu linča direktno ugrožavajući pojedince koji su zaposleni u ovim medijima. Prenošenjem najbezočnijih laži, stvara se opravdanje za ugrožavanje bezbednosti i napade na novinare, sa ciljem zastrašivanja i gušenja kritike režima. U sličnoj atmosferi žive svi novinari, aktivisti ili građani koji se usude da javno govore o ogromnim zloupotrebama javnih funkcija, neprestanim kršenjima zakona, prisvajanju institucija sistema, otimačini javnih dobara, ucenama ili nasilju koje sprovodi Srpska napredna stranka“, dodaje se.

Dodaje se da će od evropskih poslanika i članova Evropske komisije biti zatraženo i da podrže odluku o bojkotu izbora koju je donela velika većina opozicionih organizacija u Srbiji, i da im tako pomognu da se u periodu nakon bojkota izbore za fer i poštene izbore, slobodne medije i građanske slobode.

Novinarima i novinarkama svih redakcija koje profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao inicijativa Ne davimo Beograd upućuje solidarnu podršku i zahvalnost za svakodnevni trud“, dodaje se.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…