Inicijativa mladih: Zabrinjava javna državna podrška nasilnom paravojnom delovanju

Foto: yihr.rs

Beograd – Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) smatra duboko pogrešnim i štetnim odnos institucija i najviših predstavnika Republike Srbije prema događaju u Banjskoj i izražava zabrinutost povodom iskazane javne državne podrške nasilnom paravojnom delovanju.

Predstavnicima vlasti Srbije nije prvi put da slave osobe zbog njihovih kriminalnih aktivnosti, koji posle bivaju obavijeni plaštom patriotizma, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Ubistvo kosovskog policajca i višesatna razmena vatre u Banjskoj prete da postanu okidač za produbljivanje sukoba i nastavak tenzija između Srbije i Kosova.

Svesno propuštanje da se ukaže na odgovornost lica koja su inicirala oružani sukob predstavlja normalizaciju paravojnog udruživanja i nasilnog rešavanja problema, a ne normalizaciju odnosa sa Kosovom. Proglašenjem dana žalosti bez jasne osude postupaka nasilne grupe u čijem je posedstvu pronađena ogromna količina ilegalnog oružja dovodi javnost u zabludu nanoseći dugoročnu štetu procesu pregovora i ljudima koji žive na Kosovu. Izbor da se heroizuju i opravdaju postupci osoba koje se sumnjiče za niz teških krivičnih dela, a koje su ubijene u akciji kosovske policije, doprinosi kolektivnoj stigmatizaciji pripadnika srpske nacionalnosti kao kriminalaca. Na ovaj način se širi strah od ratnog sukoba, posebno na severu Kosova“, navedeno je u saopštenju.

Dodatno je problematično što je propuštanje – da se pravim imenom nazovu lica koja koriste i poseduju velike količine ilegalnog naoružanja – usledilo svega par meseci nakon državne kampanje predaje oružja nakon masovnih ubistava u Beogradu i selima u okolini Mladenovca, smatra YIHR.

U zemlji u kojoj skoro četvrtina mladih misli da Srbija treba da ‘vrati punu vlast na Kosovu vojnim sredstvima’ ovakvim odnosom prema nasilnim obračunima na Kosovu najviši predstavnici Republike Srbije doprinose radikalizaciji mladih predstavljanjem za uzore ljude koji to nisu. Vlada, kao i obaveštajne službe Republike Srbije dužne su da odgovore građanima na niz otvorenih pitanja i nepoznanica. Neophodna je hitna istraga od strane tužilaštva u Beogradu, koje bi ponudilo saradnju Specijalnom tužilaštvu u Prištini o svim okolnostima događaja u Banjskoj“, zaključuje se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…