1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Inicijativa mladih za ljudska prava: SPC zloupotrebila poverenje i autoritet koji ima u srpskom društvu

Inicijativa mladih za ljudska prava: SPC zloupotrebila poverenje i autoritet koji ima u srpskom društvu

SPC LGBT

Beograd, 12. septembar 2022. – Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je da je zabrinuta zbog poteza predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u prethodnom periodu kojima se vređaju žrtve ratnih sukoba i dehumanizuju pripadnici LGBTIQ+ zajednice.

Inicijativa smatra da nije moguće istovremeno zastupati porodične vrednosti i dodeliti ordenje osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju ili Viktoru Orbanu, premijeru države koja slavi ratne zločince odgovorne za masovna streljanja civila u Vojvodini tokom Drugog svetskog rata, poput Mikloša Hortija.

Ovakvim postupanjem, SPC zloupotrebljava poverenje i autoritet koji ima u srpskom društvu, čime ugrožava najranjivije među nama krijući se iza zaštite tradicionalnih vrednosti„, navedeno je u saopštenju.

Podsećaju da je na skup u nedelju, 11. septembra pod nazivom „Litije za spas Srbije“ pozvao je lično poglavar SPC, patrijarh Porfirije, koji je na istom skupu izjavio da „nikome ne namećemo naš način života i ne želimo da nam bilo ko, sa bilo koje strane sveta dolazi nameće svoj pogled na svet i svoje vrednosti“ dok je u prethodnoj izjavi LGBTIQ+građane i građanke nazvao „zlom protiv koga se treba boriti„.

Inicijativa je ocenila da je Patrijarh Porfirije prethodno odabrao svoju stranu sveta na šta je jasno ukazala centralna zastava koja je razvijena na skupu koji je podržao.

Ovim putem podsećamo predstavnike institucija Republike Srbije da je Srbija sekularna država u kojoj crkva nema ingerencije da se meša u poštovanje zakona i da ljudska prava nisu u njenoj nadležnosti. Jučerašnji skup, usmeren protiv održavanja Europrajda, ostaće upamćen kao još jedan čin kojim je SPC ukaljala svoj ugled umesto da bude na strani onih koji su obespravljenih„, istakla je Inicijativa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…