Inicijativa mladih: Srbija da poštuje odluke međunarodnih sudova, negiranje genocida da bude krivično delo

Inicijativa mladih za ljudska prava

Beograd, 12. jul 2019. – Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije saopštila je da Srbija treba da poštuje odluke međunarodnih sudova i sudski utvrđene činjenice.

Priznanje genocida u Srebrenici prvenstveno predstavlja poštovanje dostojanstva žrtava i da negiranje genocida u Srbiji treba kvalifikovati kao krivično delo, navode iz Inicijative.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i svi drugi predstavnici države da prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina. Da se prestane sa veličanjem i glorifikovanjem osuđenih ratnih zločinaca. Da javne politike koje Srbija kreira i unapređuje u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji zaista odražavaju nameru kažnjavanja ratnih zločina, kao i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Republici Srbiji„, navodi se u saopštenju Inicijative.

Inicijativa je ocenila da su pripadnici vlasti koji su negirali postojanje genocida i veličali odgovorne za taj događaj svojim izjavama osramotili Srbiju, a da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić odgovorni da reaguju na ta te izjave.

Umesto da tišina i ćutanje budu izraz saučešća i poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici, tišina političkog vođstva države Srbije izraz je negiranja genocida, nepoštovanja žrtava i održavanja u životu nacionalističke politike Velike Srbije„, dodaje se u saopštenju.

Inicijativa mladih za ljudska prava istakla je da ostanak u Vladi Srbije ministra odbrane Aleksandra Vulina i ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, posle njihovih izjava o Srebrenici, podrazumeva odustajanje od evropske perspektive Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…