Inicijativa mladih: Đorđević uvredio civilne žrtve režima ’90-tih

Inicijativa mladih za ljudska prava

Beograd, 06. oktobar 2019. – Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je da je ministar rada Zoran Đorđević izjavom da iz Srbije i od Srba niko nikada nije proteran, a kamoli zatvaran i ubijan, uvredio sve žrtve režima Slobodana Miloševića i njegovih saboraca i saveznika ’90-tih, na prostoru cele bivše Jugoslavije.

Kao ministar u okviru čijeg portfelja je i briga o civilnim žrtvama rata, ova uvreda ima i posebnu težinu„, dodala je u saopštenju Inicijativa mladih za ljudska prava.

Ta organizacija je istakla da je gotovo ceo politički, vojni i policijski vrh Srbije osuđen pred Tribunalom u Hagu za kampanju zločina i etničkog čišćenja nad kosovskim Albancima.

Kako je Inicijativa mladih podsetila Vojislav Šešelj osuđen je pred sudom u Hagu za zločine protiv čovečnosti u Hrtkovcima, u Vojvodini, odakle su proterivani građani hrvatske nacionalnosti, dok su dokumentovani brojni etnički zločini u Sandžaku za vreme rata koji nemaju sudske epiloge.

Ono što Srbija nikada nije uradila, i što očigledno nije deo njene savremene političke tradicije, jeste izvinjenje žrtvama za zločine počinjene na Kosovu, u Vojvodini i Sandžaku, reparacije žrtvama i sudsko procesuiranje odgovornih zločinaca„, navela je u saopštenju Inicijativa mladih za ljudska prava.

Prema navodima Inicijative, Đorđević je na komemoraciji u spomen-parku u Jajincima izjavio da „iz Srbije i od Srba niko nikada nije proteran, a kamoli zatvaran i ubijan zbog svoje različitosti, a to nije ni u našoj političkoj tradiciji„.

Inicijativa mladih za ljudska prava poručuje ministru Đorđeviću da je jedini način da se politička tradicija današnje Srbije vrati u kontinuitet sa antifašističkom borbom iz Drugog svetskog rata suočavanje i otvoreno priznavanje počinjenih zločina ’90-tih, jasan raskid sa ratnom politikom, procesuiranje odgovornih za činjenje ratnih zločina, poštovanje i javna izvinjenja žrtvama„, piše u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…