Inicijativa A11: Podneta krivična prijava protiv direktorke predškolske ustanove u Pećincima

A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

Beograd, 12. oktobar 2022. – Podneta je krivična prijava protiv direktorke Predškolske ustanove „Vladimir Obradović Kameni“ u Pećincima, saopštilo je Udruženje A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava.

Troje dece koja su prethodno upisana u Predškolsku ustanovu u Pećincima su ove godine nezakonito ispisana i rangirana „ispod crte“ zato što su njihovi roditelji ili rođaci povezani sa jednom opozicionom partijom ili su njeni članovi i lokalni funkcioneri. [/quotes]

Kako se navodi u saopštenju, krivična prijava je podneta zbog toga što je direktorka ove ustanove Anita Volčevski „nezakonitim i nesavesnim radom kršila zakon, propise i druge opšte akte, što je dovelo do grubog kršenja prava dece“.

Iako su se roditelji povodom ovog slučaja obratili nadležnim organima, još nije došlo do rešavanja njihovih problema, niti je iko od odgovornih za kršenja prava dece odgovarao.

„Zbog toga je Inicijativa A11 danas podnela krivičnu prijavu, a podneta je i dopuna pritužbe za diskriminaciju koju su roditelji prethodno uputili Poverenici za zaštitu ravnopravnosti. Grubo kršenje prava dece i narušavanje principa najboljeg interesa deteta zbog toga što su odrasli članovi jedne ili druge političke partije apsolutno je neprihvatljivo u Srbiji. Zbog toga još jednom pozivamo Predškolsku ustanovu da promeni svoje nezakonite odluke, a nadležnima da utvrde odgovornost za kršenje prava dece kako bi ona nesmetano mogla da nastave da pohađaju svoj vrtić“, navode iz ovog udruženja.

Majka dvoje dece koja su izbačena iz vrtića je za list Danas odgovorila na navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će primiti nezadovoljne majke na razgovor. Ona je rekla kako on treba da pozove direktorku ovog vrtića i lokalne funkcionere SNS, a ne njih.

Prema njenim rečima, predsednik Srbije sada im govori da će u Pećincima da gradi novo obdanište, da je raspisao tender, ali da taj vrtić „neće preko noći biti gotov“.

„Time se neće rešiti taj problem što su naša deca izbačena na osnovu toga što je moj dever bavi politikom, iako ni suprug ni ja nismo članovi stranke. Kako se mi snalazimo od početka septembra, niko nas ne pita“, rekla je Mažić.

Prosvetna inspekcija utvrdila je grubo kršenje propisa od strane ove ustanove i naložila ispravljanje istih, dok deca već duže od mesec dana ne mogu da pohađaju svoj vrtić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…